Salvatorii sunt la datorie, dar evitaţi să-i puneţi pe drumuri

86

Înaintea efectuării oricarei deplasări participanţii la trafic trebuie să se informeze asupra condiţilor hidrometeorologice şi de circulaţie. Aşa sună recomandarea poliţiştilor rutieri. În sezonul de iarnă, există risc permanent de înzăpezire, în special în zona montană, spune colonelul Corina Braje, de la ISU Semenic. Pentru a preveni situaţiile de urgenţă pompierii fac şi câteva recomandări:

„Evitaţi să plecaţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate. Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează şi echipaţi corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă”.

Dacă viscolul vă blochează în trafic, în afara localităţilor: trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie; anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă – 112, indicând locul unde aţi rămas blocat; rămâneţi în autoturism până ce forţele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi; porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră; mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea; porniţi lumina din interior, pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza.

(Sebastian Dragomir)