[EXCLUSIV-FOTO] Luptătoarea Roxana Năstrușnicu din Reșița a cucerit Asia la aproape 10000 de km depărtare de România!

Roxana Andreea Năstruşnicu este o reșițeancă de 27 ani, care de trei ani și jumătate trăiește în orașul Banjarmasin din Indonezia. Este una dintre sportivele din Reșița, care a adus cinste orașului din Banatul Montan, dar nu numai. Luptătoarea Roxana Năstrușnicu este campioană a României, campioană a Indoneziei, la care se adăugă în palmares numeroase prezențe pe podium în competițiile interne, fiind și medaliată la Campionatele Europene. În 2005 a fost desemnată cea mai bună sportivă a județului Caraș-Severin.

A devenit de patru ori campioană națională a Indoneziei, fiind sportivă la clubul Kalsel Banjarmasin. De un an este componentă a lotului național indonezian și dorește să facă parte din lotul olimpic al acestei țări pentru Jocurile din 2018.

Născută într-o zi de 13 ianuarie, nu crede în superstiții, ci dimpotrivă se consideră un adult cu ”stea în frunte”. Într-o zi de 13 a ajuns în Indonezia, pentru a se căsători cu un indonezian.

 A început să practice luptele la vârsta de 9 ani, făcând parte din prima grupă de fete, care au început să practice luptele la Reșița.

”Nu mă văd făcând altceva, luptele mi se potrivesc ca o mănușă. Pe saltea suntem ca și băieții, iar în afară suntem doamne. Am cei mai buni părinți din lume, mi-au dat independența, libertatea de a alege. Când am ales luptele, la început au râs de mine, dar mai apoi au ajuns să mă dojenească dacă lipseam de la antrenament, își amintește Roxana.

Deși a  fost premiantă la școală și a excelat la toate materiile s-a axat pe sport, astfel că studiile superioare le-a urmat la Timișoara, la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

”Am urmat drumul acesta pentru că SPORTUL ESTE VIAȚA MEA”, a concluzionat Roxana.

 

La 23 de ani a decis să accepte provocarea de a efectua un stagiu de pregătire în Indonezia, alături de sportive de acolo, la sugestia unui antrenor român al lotului național, Aurel Cimpoieru. Acesta a mai pregătit lotul din Banjarmasin și a considerat că Roxana are capacitatea de a face față acestei provocări.  În cele 4 luni din 2012, cât a stat acolo s-a îndrăgostit de această țară, de oamenii prietenoși și mai ales de actualul soț, luptătorul Indra Satria Prakarsa.

Relația mea cu soțul meu a început ca și o comedie, el nu știa engleză și astfel stăteam în fața calculatorului sau telefonului, cu internetul deschis și comunicam prin Google translate.

După cele patru luni, Roxana s-a întors în România, dar sufletul i-a rămas acolo. A continuat să țină legătura cu actualul soț, încă 7 luni și după acestea a decis că ea trebuie să se întoarcă pe continentul asiatic. A ajuns într-o zi de 13 aprilie în Indonezia și a doua zi s-a căsătorit, deoarece religia musulmană nu permite concubinajul.

”Oamenii de acolo sunt foarte calzi, îți zâmbesc la fiecare pas, pur și simplu mi-am dorit să mă întorc.”

Roxana a aderat la Islam, odată ce s-a căsătorit cu Indra, dar nu s-a simțit niciodată forțată să facă anumite lucruri și poartă voalul indonesian  Jilbab, cu mare mândrie și numai atunci când dorește. Are și un alt nume Rahma Syufia, dar cei de acolo în mare parte o strigă Roxi.

roxana-si-familia

În prezent Roxana Năstrușnicu sau Rahma Syufia este sportivă la clubul Kalsel Banjarmasin, componentă a lotului național indonezian de lupte și își dorește să obțină o medalie olimpică de aur la Jocurile Asiatice din 2018.

”Eu îmi doresc să fiu activă în sport, pentru că simt că încă mai pot. Aici sportivi sunt apreciați și plătiți corespunzător eforturilor. Cei care doresc să fie antrenori, o pot face din pasiune, nu sunt plătiți, deoarece statul le-a asigurat un loc de muncă, după ce și-au încheiat cariera de sportiv, a concluzionat această româncă de nota 10, care nu a uitat de unde a plecat.

Roxana regretă însă că românii au uitat-o și ne-a mărturisit că și-ar dori să o contacteze cei de aici mai des, ea fiind dispusă să povestească tuturor cum ea a cucerit Indonezia și cum Indonezia a cucerit-o pe ea.

Cristina Corocan