[FOTO] Sclavia romilor, lungul drum către libertate

Reprezentanţii comunităţii rome din Caraş-Severin s-au întâlnit astăzi la Prefectură pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la momentul în care aceştia au fost eliberaţi de sclavie.

A fost, de fapt, o şedinţă festivă a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi din cadrul Prefecturii. Cu acest prilej a fost vizionat filmul documentar „Sclavia romilor, lungul drum către libertate”, lansat în această lună de Centrul Național de Cultură a Romilor. Docudrama pune accentul pe momentul dezrobirii romilor, în februarie 1856, și pe starea de vulnerabilitate la care au fost expuși robii odată cu eliberarea lor. Astăzi, nu mai sunt sclavi, dar problemele sociale au rămas, au spus liderii romilor din Caraş-Severin. Nu au locuri de muncă, asistenţa medicală este precară, nu au suficienţi mediatori şcolari şi sanitari şi nu sunt reprezentaţi echitabil în administraţia locală.

Unul dintre lideri, Petru Şain, a subliniat că adevărata istorie a acestei comunităţi este prea puţin cunoscută. El este adeptul termenului de ţigan.

Data de 20 februarie 1856 a rămas întipărită în istoria romilor din România, deoarece acum 160 de ani era eliberată ultima categorie de robi, cea a romilor aflaţi în proprietatea particularilor, prin „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti”, act semnat de către domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei. Această lege marchează ultimul pas al dezrobirii romilor din România.

Populația de etnie romă înregistrată în județul Caraș-Severin la ultimul recensământ a fost de 7270 de persoane, reprezentând 2,67% din populația județului. Sunt însă mulţi care nu și-au declarat etnia.

(Sebastian Dragomir)

De același autor

Related Articles