[AUDIO] Tăiatul porcului – o tradiţie pe cale de dispariţie ? Cărăşenii preferă carnea din magazine

carne

Cărășenii sunt conștienți de obligativitatea efectuării analizelor trichineloscopice a cărnii provenite din sacrificarea porcilor în gospodăriile proprii, dar nu se mai înghesuie la cabinetele veterinare. În ultimii ani aceştia preferă să cumpere carne, din magazinele de profil autorizate şi au renunţat în mare parte la păstrarea tradiţiilor. În Caraş-Severin sunt la dispoziția populației 39 de cabinete sanitar-veterinare şi un laborator în cadrul DSVSA din Reşiţa, care şi-au adaptat programul în funcție de posibilitățile cetățenilor.

Cărăşenii au început să-şi facă planuri în ceea ce privește sacrificarea porcilor, iar medicii veterinari concesionari sunt pregătiți în a efectua analizele împotriva infestării cu trichineloză.

Cele mai multe porcine sunt sacrificate în gospodăriile din mediul rural, acolo unde oamenii preferă înjunghierea în locul asomării. Autorităţile judeţene abilitate recunosc importanţa păstrării tradiţiilor, dar recomandă efectuarea obligatorie a analizei trichineloscopice a cărnii, spune şeful Direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor Caraş-Severin, Dorin Imbrea:

În comparaţie cu alţi ani, niciun caz de infestare cu trichineloză nu a fost depistat până în prezent. Cât de receptivi sunt oamenii am aflat de la unii dintre aceştia:

Vă reamintim că, în pragul sărbătorilor Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a intensificat acţiunile de supraveghere şi control a produselor de origine animală pe raza judeţului. În baza unui program care-i include pe toţi medicii veterinari, de Crăciun şi Anul Nou, DSVSA, va institui permanenţa la sediul instituţiei, în intervalul orar 8.30-18.30, pentru a putea fi semnalate neregulile şi luate prompt măsurile ce se impun.

Pentru eventuale sesizări consumatorii pot apela numărul de telefon 0255/ 231.004. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles