Meteorologii au emis Cod Galben de caniculă în vestul, sudul și sud-estul țării, până mâine. Cod Portocaliu în Banat. Ulterior, până luni, toată jumătatea vestică a țării intră sub Cod Galben de furtuni cu ploi însemnate cantitativ

Meteorologii au emis un Cod Galben de caniculă pentru sudul și sud-estul țării, valabil până mâine. Valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18-21 de grade.

Cod Portocaliu în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad, unde valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38-39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20-23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

În parelel, ANM a emis și un Cod Galben de furtuni cu ploi însemnate cantitativ în toată jumătatea vestică a țării, valabil în intervalul 20 august (sâmbătă) ora 12:00 – 22 august (luni) ora 10:00.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.

Meteorologii mai transmit că în extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

Sursa: biziday.ro

De același autor

Related Articles