Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estul ţării

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat, scrie AFP.

Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive’. ‘Vom lupta, oricât de mulţi soldaţi ruşi sunt aduşi aici. Ne vom apăra‘, a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

Mai devreme, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai anunţase şi el declanşarea ofensivei trupelor ruse împotriva estului Ucrainei.

Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi’, a declarat el pe Facebook. ‘Sunt lupte în Rubijne şi Popasna, lupte neîntrerupte în alte oraşe paşnice‘, a adăugat el.

Cel puţin opt civili au fost ucişi luni de tiruri şi lovituri ruseşti, potrivit autorităţilor regionale. Patru dintre ei au fost ucişi în regiunea vecină Doneţk, potrivit guvernatorului ucrainean al acestei regiuni, Pavlo Kirilenko. ‘Doi la Torske, unul la Şandrigalove şi unul la Razdolne. Alte cinci persoane au fost rănite’, a afirmat el pe Telegram.

Şi alte patru persoane au murit la Kreminna, un orăşel din regiunea Lugansk care a căzut luni în mâinile ruşilor, a spus Serhii Gaidai pe Telegram. ‘Kreminna se află, din păcate, sub controlul orcilor’, poreclă dată trupelor ruse, a declarat el.

Oleksii Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a spus, însă, că ‘ocupanţii ruşi nu au cucerit încă Kreminna’.

‘Acolo au loc lupte intense de stradă’, a declarat el, citat de postul de televiziune Ukraina 24.

De la anunţul la sfârşitul lui martie a retragerii trupelor sale din regiunea Kievului, Rusia şi-a concentrat forţele armate în estul Ucrainei, ţinta unor bombardamente frecvente de la începutul invaziei ruse de la 24 februarie. O ofensivă masivă a Moscoveia era anunţată de armata ucraineană de câteva săptămâni împotriva Donbasului, în mare parte sub controlul separatiştilor pro-ruşi din autoproclamatele republici Lugansk şi Doneţk.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, afirmă că desfăşoară o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i salva pe ruşii din Donbas de la un ‘genocid’ orchestrat de ‘neonaziştii’ ucraineni.


Bombardamente ruse asupra Harkovului, mare oraş din nord-estul Ucrainei, s-au soldat luni cu cel puţin trei morţi, au anunţat autorităţile locale, a două zi, după ce alte şase persoane şi-au pierdut viaţa în bombardamente, relatează AFP.

Potrivit Parchetului regional, un obuz căzut la sfârşitul dimineţii pe un teren de joacă pentru copii, într-o zonă rezidenţială, a provocat moartea unui bărbat şi a unei femei şi a avariat imobile.

Directorul unui centru de ajutor medical de urgenţă, Viktor Zabaşta, a declarat, la rândul său pentru agenţia Interfax Ucraina, că un tir asupra unui centru de distribuţie de ajutor umanitar de luni s-a soldat cu un mort şi şase răniţi.

Jurnaliştii France Presse de la Harkov au auzit o serie de explozii puternice în cursul dimineţii.

Bombardamentele de duminică asupra acestui oraş s-au soldat deja cu şase morţi şi 24 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ furnizat de biroul guvernatorului. Alte trei persoane au murit în bombardamente în regiune.

Al doilea oraş din Ucraina, ca mărime, înainte de război, cu aproape 1,5 milioane de locuitori, Harkovul a fost ţinta unor atacuri susţinute timp de mai multe zile la începutul ofensivei ruse, dar a rămas în continuare sub controlul forţelor ucrainene.

Foto: https://photo.unian.info/

Cele mai citite

Related Articles