Rusia vrea să cucerească uzina Azovstal cu orice preț

Oleksi Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că invadatorii ruși de la Mariupol intenționează să captureze cu orice preţ oţelăria Azovstal, apărată de militarii din Regimentul Azov.

Acești tovarăşi au decis să cucerească, în cele din urmă, uzina Azovstal și au recurs la un asalt terestru. Ideea principală este să anunțe capturarea Mariupolului până pe 9 mai. Au pornit la atac, dar băieții noștri i-au respins. Cu toate acestea, situația este extrem de critică. Președintele (Volodimir Zelenski, n.r.) a implicat toate forțele diplomației pentru a rezolva problema” – a explicat Arestovici.

În plus, comentând atacurile de miercuri seară, comise în mai multe regiuni ale Ucrainei, consilierul prezidenţial a avertizat că, probabil, „rușii planifică ceva de amploare”.

În următoarele câteva zile ar trebui să ne așteptăm la o intensificare a ostilităților în zone cheie: Krivi Rih, Zaporojie, Donbas. Rușii au multe rezerve. Vor încerca să obţină măcar o ”victorie” până pe 9 mai” – a declarat Arestovici.

Pe 3 mai, invadatorii ruşi au început să ia cu asalt uzina Azovstal din Mariupol. Două femei civile au murit în timpul bombardamentelor. Miercuri dimineața, ruşii au continuat asaltul, iar Kievul a pierdut legătura cu militarii ucraineni care apără uzina. Spre seară, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că atacul ruşilor nu a avut succes.

Autorităţile ucrainene au reluat legătura cu militarii din cadrul oţelăriei, însă comandantul Regimentului Azov, Denis Prokopenko, a atras atenţia că situația de la Azovstal este extrem de dificilă. „Inamicul a intrat pe teritoriul uzinei pe 3 mai. Se duc lupte grele și sângeroase, dar garnizoana noastră îndeplineşte ordinul şi menține apărarea” – a afirmat Prokopenko.

De același autor

Related Articles