Primele familii de refugiați ucraineni sunt aşteptate în Banat în acest sfârşit de săptămână

Biserica ortodoxă ucraineană, din Banat, sprijină, cu tot ce este nevoie, familiile refugiate din Ucraina.

Deşi Banatul este destul de departe de graniţa cu Ucraina, biserica ortodoxă ucraineană s-a mobilizat şi a început să transmită dispoziţiile primite de la nivel central protopopiatelor din întreaga ţară, spune părintele protopopul Petru Roşoca:

Noi suntem un pic mai departe, Sighetul Marmaţiei este chiar acolo în graniţă. Am ţinut legătura cu părintele vicar şi îmi spunea că, deocamdată sunt cazaţi de primăria Sighet la un liceu, în Casa de Cultură şi în sala de sport. Ne-a rugat să ne interesăm în parohiile noastre din zona Banatului şi să identificăm locuinţe goale, să stăm de vorbă cu proprietarii acestora şi să le amenajăm cât de cât şi să le pune la dispoziţie strictul necesar, lemne pentru încălzire şi alimente de primă necesitate.”

Primele familii din Ucraina sunt aşteptate să ajungă, astăzi, în protopopiatul de Lugoj unde vor fi găzduite, gratuit, la una din pensiunile din apropierea localităţii timişene, a precizat pentru Radio Reşiţa părintele protopop:

Aşteptăm în jur de 10 familii pe care le vom caza într-o pensiune tampon, după care vom încerca să-i ducem prin localităţile bănăţene şi să îi găzduim în casele nelocuite„.

Părintele Petru Roşoca a mai precizat că, din parohia pe care o păstoreşte de peste 27 de ani, la Kiev este o fată, medic, căsătorită acolo cu care a luat legătura şi care momentan nu ştie cum să procedeze pentru că trebuie să se împartă între spital şi familie, dar ar dori să vină acasă cu toate că a primit ordin de mobilizare, pentru că este mare nevoie de ea acolo.

Am mai vorbit şi cu alţi creştini pe care îi cunoaştem şi ne-au transmis că peste 80% sunt pregătiţi să plece” (n.r. din Ucraina în România).

Protopopiatul ucrainean de Lugoj a transmis parohilor, din raza sa de activitate din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, să identifice eventuale locaţii pentru preluarea şi găzduirea familiilor, care ar putea ajunge zilele acestea din Ucraina în Banat.

Sursa foto: EPA/EFE    

De același autor

Related Articles