Război în Ucraina, ziua 49: Şapte morţi şi 22 de răniţi în ultimele 24 de ore în regiunea Harkov

Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi 22 rănite în tiruri cu obuze şi rachete în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a declarat miercuri guvernatorul Oleg Sinegubov, relatează Reuters şi AFP.

Într-o postare pe Telegram, el a menţionat că ‘şapte persoane au fost ucise’ şi alte 22 rănite. Guvernatorul a precizat că un băieţel de 2 ani rănit în urmă cu două zile într-un bombardament a murit la spital în urma rănilor suferite.

În total în regiune au avut loc 53 de tiruri de artilerie şi cu rachete lansate de forţele ruse în ultimele 24 de ore, a mai precizat sursa citată.

Reuters şi AFP menţionează că nu au putut verifica aceste informaţii din surse independente. Rusia neagă că ar viza civili cu tirurile sale.


12.04.2022

Statele Unite nu pot confirma folosirea de agenţi chimici la Mariupol, în acest moment, a afirmat marţi un înalt oficial american din domeniul apărării, transmite Reuters.

Nu putem confirma folosirea de agenţi chimici în acest moment’, a declarat acesta presei, sub acoperirea anonimatului.

Oficialul a adăugat că SUA nu au informaţii în sprijinul deplasării de agenţi chimici de către Rusia în Ucraina sau în apropierea ei.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a spus că guvernul său examinează informaţii neverificate în sensul că Rusia ar fi putut folosi arme chimice în timpul asaltului de la Mariupol.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat luna trecută că acuzaţiile nefondate ale Rusiei conform cărora Kievul deţine arme biologice şi chimice sugerează faptul că preşedintele rus Vladimir Putin are în vedere utilizarea unor astfel de arme în Ucraina, aminteşte Reuters.

Producerea, folosirea şi stocarea de arme chimice sunt interzise de Convenţia privind armele chimice din 1997.

Luni, Marea Britanie şi-a exprimat temerea că forţele preşedintelui rus ar putea să utilizeze muniţii cu fosfor alb (WP) la bombardarea portului ucrainean Mariupol, o analiză a serviciilor de informaţii britanice menţionând că acest tip de exploziv a fost deja folosit de Rusia în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Fosforul alb nu este interzis de Convenţia privind armele chimice, notează Reuters.


11.04.2022

Guvernul Ucrainei a anunţat luni că a stabilit nouă coridoare pentru evacuarea civililor din oraşele din estul ţării, unde Rusia îşi concentrează atacurile, relatează dpa.

Una dintre aceste rute va permite vehiculelor private să plece din oraşul Mariupol, port la Marea Azov, spre oraşul Zaporojie, a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram. Oraşul Mariupol este unul dintre cele mai grav afectate de agresiunea militară rusă, fiind sub asediu de mai multe săptămâni. Civilii rămaşi în oraş nu au acces la alimente, apă şi medicamente. Vereşciuk a adăugat că vor fi de asemenea create astfel de coridoare pentru autovehicule private dinspre oraşul Berdiansk şi alte două oraşe din regiune.

În acelaşi timp, există cinci coridoare între zonele disputate din provincia Lugansk către oraşul Bahmuţ a menţionat reprezentanta executivului ucrainean. Ea a spus că aproximativ 2.800 de civili au reuşit să părăsească duminică regiunile unde erau în desfăşurare lupte.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de sabotarea tentativelor de evacuare a civililor din oraşele asediate de forţele ruse.

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că foarte probabil forţele ruse vor încerca să preia complet controlul asupra regiunii Donbaş din estul Ucrainei. În prezenţ noi trupe sunt transferate din alte părţi ale Rusiei în apropierea frontierei cu Ucraina.


10.04.2022

09:49 Jens Stoltenberg: Comandanţii militari ai NATO elaborează planuri de desfăşurare a unei forţe militare permanente de amploare pe flancul estic al alianţei, care ar fi capabilă să înfrunte o invazie

09:43 Ucraina este pregătită pentru o luptă dură cu forțele rusești care se adună în estul țării, a spus Zelenski:

Va fi o bătălie grea, credem în lupta și victoria noastră. Suntem pregătiți ca simultan să luptăm și să căutăm căi diplomatice pentru a pune capăt acestui război.”

09:17 Ca răspuns la pierderile din ce în ce mai mari, forțele armate ruse încearcă să se consolideze cu personal eliberat din serviciul militar începând din 2012, potrivit serviciilor secrete militare britanice

Eforturile de a genera mai multă putere de luptă includ, de asemenea, încercarea de a recruta din regiunea nerecunoscută Transnistria din Republica Moldova, afirmă sursa citată

09:06 Vladimir Putin a invocat pericolul unei aderări la NATO a Ucrainei când a declanșat invazia, dar decizia sa va duce la o schimbare istorică în Finlanda, ce vrea să intre acum cât mai repede în Alianța Nord Atlantică.

Finlanda are o frontieră de 1.340 km cu Rusia, poate mobiliza 300.000 de soldați în câteva zile și dotări militare de ultimă generație.

08:32 Forțele rusești încearcă să străpungă apărarea ucraineană în Izum, în Harkov, în estul Ucrainei, prin relocarea unor unități suplimentare în zonă, încercând totodată să stabilească un control total asupra orașului Mariupol, spune armata ucraineană în raportul de dimineață.

Blocada parțială a Harkivului și bombardarea orașului continuă, a spus Statul Major al forțelor ucrainene. În absența unei aprovizionări stabile cu piese de schimb și unități, trupele rusești sunt forțate să „lucreze non-stop” pentru a repara echipamentele.

Potrivit raportului, în Donețk și Luhansk, soldații ucraineni au dejucat opt atacuri rusești, au distrus 4 tancuri, 8 vehicule blindate și 13 ținte aeriene, inclusiv 3 avioane, un elicopter, 5 drone și 4 rachete.

08:23 Institutul pentru Studiul Războiului (SUA) este foarte sceptic în privința unei campanii de succes a Rusiei în estul Ucrainei:

  • Este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să adune în estul Ucrainei o putere de luptă proporțională cu numărul de trupe și grupuri tactice de batalioane pe care le trimite acolo.
  • (Asta din cauză că) armata rusă continuă să sufere de probleme devastatoare de moral și recrutare care îi subminează grav capacitatea de a lupta eficient.
  • Rezultatul viitoarelor operațiuni rusești în estul Ucrainei rămâne foarte mult sub semnul întrebării.

08:07Locuitorii din Luhansk, în estul Ucrainei, vor avea la dispoziție duminică nouă trenuri pentru a fi evacuați, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii, Serhiy Gaidai

07:49 O nouă groapă comună cu trupurile a zeci de civili ucraineni a fost descoperit sâmbătă la Buzova, un sat eliberat în apropiere de capitala Kiev, care timp de săptămâni a fost ocupat de forțele ruse, a declarat un oficial local.

Taras Didych, șeful comunității Dmytrivka, care include Buzova și alte câteva sate din apropiere, a spus că trupurile au fost găsite într-un șanț din apropierea unei benzinării. (Reuters)

Numărul morților nu a fost confirmat încă .

„Acum, ne întoarcem la viață, dar în timpul ocupației am avut „zone dureroase”, mulți civili au murit”, a declarat Didych.

La începutul lunii aprilie, presa locală ucraineană a raportat victime găsite în Buzova și în apropiere, fiind descoperite la acea dată aproximativ 30 de cadavre.

În timp ce forțele rusești au fost angajate într-o ofensivă împotriva Kievului în primele săptămâni ale invaziei Moscovei, o serie de comunități din jurul capitalei, inclusiv Makariv, Bucha, Irpin și Dmytrivka au fost atacate constant.

După ce majoritatea orașelor și satelor din jurul Kievului au fost recucerite, descoperirile de gropi comune și de victime civile au declanșat un val de condamnări internaționale, în special în ceea ce privește decesele din orașul Bucha, la nord-vest de capitală.

De același autor

Related Articles