Moldova suspendă trei site-uri de ştiri “care incită la război”

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a dispus astăzi sistarea a încă trei site-uri de ştiri, inclusiv pagina de internet a agenţiei ruse Sputnik. Autorităţile au publicat în ultimele zile şi un şir de dezminţiri ale unor informaţii care au apărut în spaţiul public pentru a crea panică.

Cristina Păpuşoi (Radio Chişinău) – Serviciul de Informații și Securitate a anunțat astăzi decizia de a bloca pagina web Sputnik Moldova, pe motiv că ar difuza informatice incită la ură și război. Din aceleași motive au fost blocate și alte două portaluri de știri în limba rusă, unul dintre care din autonomia găgăuză. Sputnik Moldova a comentat decizia autorităților drept o încercare de paralizare a activității unei publicații internaționale. Ulterior, agenția și-a creat o nouă pagină web în domeniul .com. Lupta cu dezinformarea a fost declarată una dintre priorități de guvernarea de la Chișinău, în contextul războiului din Ucraina. Autoritățile au creat canale speciale prin care transmit periodic dezmințiri ale unor informații care apar în spațiul public, precum cele despre înrolarea în armată sau evacuarea armamentului din magazinele specializate.

În Republica Moldova, dominată de surse de informare din Rusia, mai mulți reprezentanți ai societății civile au cerut interzicerea retransmiterii unor posturi TV din Federația Rusă, dar Consiliul Audiovizualului, întrunit ieri în ședință, nu a luat nici o decizie, menționând că nu a fost împuternicit cu pârghiile necesare de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit unui studiu realizat în 2018 în mai multe state din Europa de Est, Republica Moldova este cea mai sensibilă în fața propagandei ruse.

Cele mai citite

Related Articles