Forțele ucrainene continuă să recaptureze localități în apropierea Kievului

Un convoi al Crucii Roșii va încerca din nou astăzi să evacueze civili din Mariupol.

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că urmează lupte grele în condițiile în care forțele ruse sunt redirecționate către estul Ucrainei. În zona capitalei, pe de altă parte, armata ucraineană continuă să avanseze și să recaptureze localități.

Crucea Roșie a trimis ieri o echipă care să escorteze un convoi de peste 50 de autocare încărcate cu civili din Mariupol, însă aceasta a trebuit să se întoarcă din drum, transmite Reuters. Organizația internațională va încerca din nou astăzi să evacueze civili din orașul-port, în care încă se mai află peste 100.000 de persoane, cu foarte puține alimente și medicamente, fără acces la facilități și expuse bombardamentelor constante ale rușilor, care, potrivit autorităților locale, au ucis până acum mii de persoane. Aproximativ 3.000 de civili au reușit să părăsească totuși ieri Mariupolul, potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Într-un discurs publicat în cursul nopții, Zelenski a mai spus că aceia care acceptă posturi în administraţie în orașe ocupate de ruși vor plăti într-o bună zi. Liderul de la Kiev a avertizat totodată că urmează lupte grele în estul țării, în condițiile în care forțele ruse se îndreaptă acum spre regiunea Donbas. Este vizat și al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkovul, care a fost ținta unor bombardamente intense de când a început războiul, a transmis reporterul Radio Romania, Laurențiu Văduva.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a spus că se observă o retragere lentă a rușilor din nordul Ucrainei. Forțele ucrainene continuă de altfel să recaptureze localități și obiective în apropierea Kievului. În sud, Rusia a lansat din Crimeea ocupată trei rachete Iskander asupra Odesei, potrivit autorităților locale, care au precizat că aceste rachete au lovit un cartier rezidențial.

romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles