Forțele ruse ocupă acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei 

În cea de-a 99-a zi a invaziei ruse în Ucraina, conflictul se acutizează. Rusia a finalizat testele cu noua rachetă de croazieră Zircon, tensiunile dintre ruși și americani cresc, bombardamentele în regiunile din estul Ucrainei se întețesc, ducând la inutile și dezastruoase pierderi de vieți omenești.

​Kremlinul a cerut presei de stat și pro-guvernamentale din Rusia „să nu concentreze” atenția publicului pe durata războiului din Ucraina. Cererea a fost transmisă în redacții în ajunul zilei de 3 iunie, când se fac 100 de zile de la începutul invaziei, potrivit publicației Meduza. Mai exact, instituțiile nu trebuie să precizeze că este a 100-a zi a războiului.

Înmormântarea generalului-maior în retragere Kanamat Botashev are loc în Rusia, la câteva zile după ce acesta a fost doborât cu un avion de luptă în estul Ucrainei, conform BBC.

Cadavrul pilotului, al cărui avion a fost doborât săptămâna trecută deasupra regiunii Luhansk, a fost dus cu un elicoptel la Karachay-Cherkessia, în Caucazul de Nord. Președintele Vladimir Putin i-a acordat post-mortem generalului titlul de „Erou al Rusiei”.

18:19 – Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat joi că a identificat 10 militari ruși care ar fi jefuit locuințe ale civililor din Bucha, în perioada în care orașul de la nord-vest de Kiev era sub ocupația rușilor, scrie The Kyiv Independent.

18:01Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, îndeamnă profesorii care se află pe teritoriile ocupate „să nu colaboreze cu ocupanții”, avertizându-i că asta ar însemna sfârșitul carierei lor.

  • Noul an școlar va începe în mai puțin de trei luni. Pentru mulți părinți și educatori, acesta este un moment pentru a lua decizii.
  • Să fim sinceri: nu va exista o viață normală în teritoriile ocupate temporar până la reunificarea lor cu Ucraina. Pe lângă o grămadă de probleme legale, mai există una – Ucraina va lupta pentru pământurile sale. Prin urmare, teritoriile ocupate temporar pot fi o zonă de ostilități. Aici trebuie să fim sinceri unii cu alții”, a scris Vereșciuk, joi, pe Telegram.

Ea face apel la cadrele didactice să se mute pe teritoriul controlat de Guvernul Ucrainei, pentru că acolo vor găsi de lucru: „Dacă lucrați pentru ocupanți, puteți evita răspunderea legală. Dar acesta va fi sfârșitul carierei tale de profesor”.

De asemenea, ea are și un mesaj pentru părinții din teritoriile ocupate temporar de forțele ruse: „Nu duceți copiii la studii în școli din zonele ocupante. Deplasați-vă în zona controlată. Știu că e greu. Înțeleg că este foarte greu fără casa ta, fără serviciu, fără prieteni. Dar viitorul este aici cu noi, nu acolo cu ei. Puțină răbdare și totul va fi bine. Să trecem și prin asta. Copiii vor fi atunci recunoscători”.

Rușii sunt la un pas să cucerească regiunea ​Luhansk – general ucrainean

17:46 Moscova avertizează că europenii vor „suferi” primii din cauza embargoului petrolier / Oficial: Nu exclud să fie un deficit mare de produse petroliere

17:23 UE a dat undă verde embargoului asupra petrolului rusesc, dar nu îl mai sancționează pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ca urmare a opoziției Ungariei

16:24 Ucraina ar lua în considerare oprirea centralei sale nucleare Zaporojie, care se află pe teritoriul ocupat de Rusia, dacă Kievul pierde controlul asupra operațiunilor de pe amplasament

16:06 Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub fabrica de produse chimice din orașul Severodonețk, care este bombardat intens de ruși, potrivit lui Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk.

Locuitorii din zonă s-au ascuns în adăposturile antiatomice din epoca sovietică de sub uzină, a declarat Haidai pentru CNN.

De același autor

Related Articles