Statul ne tratează diferit

alocatii-copii

7,8 lei pe zi pentru un bolnav

Efortul pe care statul îl face pentru a veni în sprijinul recuperării bolnavilor internaţi în spitalele publice este de… 7-8 lei pe zi, bani necesari pentru a acoperi trei mese. Există promisiuni că alocaţia de hrană pentru bolnavi va fi majorată, a declarat managerul Spitalului Judeţean din Reşiţa, Dumitru Secăşan. Din punct de vedere financiar problemele s-au rezolvat în rândul familiilor care au copii luaţi în plasament. Alocaţia de întreţinere a crescut considerabil, a declarat şeful Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţia Socială Caraş-Severin, Elena Solomonesc.

2,8 lei pe zi pentru un câine

Întreţinerea unui câine fără stăpân în padocul Primăriei Reşiţa costă statul 2,8 lei pe zi, spune Sava Giuricici – şeful Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local. Această valoare se reflectă în munca personalului de curăţenie şi pază, al utilităţilor, în tratamentele sanitare, sterilizarea şi hrana patrupedului. În padocul gestionat de Primăria Reşiţa sunt găzduiţi în prezent peste 300 de câini fără stăpân. Valoare de întreţinere a ajuns la această sumă, după ce a fost majorată, în toamna anului trecut, de la 2 la 2,8 lei, a mai spus Sava Giuricici.

Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent,conform art.47 din Constituţia României.
Şi totuşi statul român plăteşte de 10 ori mai mult pentru întreţinerea unui deţinut decât pentru un bolnav internat în spital sau pentru alocaţia unui copil.
Confrom calculelor făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, costul întreţinerii unui deţinut este de aproape 2.400 de lei pe lună. În această sumă sunt incluse norma de hrană,condiţiile hoteliere, remuneraţiile personalului de pază şi administrativ, transportul deţinuţilor către şi de la instanţele de judecată. Pentru un deţinut, închisoarea reprezintă mai nou un loc călduţ, în care beneficiază de asistenţă medicală gratuită, pauze de recreere şi bineînteles de mâncare adecvată condiţiilor de încarcerare. Pe lângă toate acestea, adăugăm cursuri de formare profesională, că doar şi ei sunt cetăţeni ai statului şi trebuie reintegraţi în societate. Anul trecut, în penitenciarele din România erau peste 30 de mii de deţinuţi.
Pentru un bolnav internat în spitalele din România, statul alocă 7 lei pentru cheltuielile cu hrana zilnică, adică pentru acoperirea a 3 mese pe zi. Bolnavul îşi achită de cele mai multe ori medicamentele din propriul buzunar, spitalele noastre sunt într-o stare deplorabilă iar personalul este insuficient. Bolnavii noştri vin cu mâncarea de acasă, sătui de ceaiul de zahăr ars şi felia de pâine cu margarină şi dulceaţă, oferite de stat.
Lăsăm deţinuţii în locul lor călduţ, bolnavii în saloanele cu aer apăsător şi ne îndreptăm atenţia spre viitorul ţării, copiii. În România anului 2015, părinţii primesc pentru îngrijirea şi creşterea unui copil cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani “fabuloasa” sumă de 42 de lei pe lună.
Statisticile arată că România îmbătrâneşte, ţara noastră se află pe antepenultimul loc la nivel mondial la capitolul maternitate. Anual populaţia ţării scade vertiginos, iar sociologii ameninţă cu un deznodământ sumbru: în anul 2050, România va avea doar 16 milioane de locuitori. Adică, riscăm ca naţiunea noastră să dispară.
Nu ne mirăm deloc, cu 42 de lei pe lună, echivalentul unui bilet de metrou într-o altă ţară din UE, româncele nu-şi permit să nască şi să îngrijească un copil.
La un simplu calcul, reiese că în timp ce un deţinut mănâncă de circa 14 lei pe zi, un copil ar trebui să mânance zilnic cu doar 1,4 lei. Şi aşa, copiii României, cu vârste cuprinse între 1 şi 15 ani sunt “africanii Europei” în privinţa alimentaţiei, potrivit celei mai recente statistici realizată de Eurostat.

Apare acum întrebarea firească: unde este echitatea?

Sursa foto: exclusivnews.ro

De același autor

Related Articles