Religia în şcoli, opţional-obligatorie

religie

După toate frământările care există la ora actuală în societatea românească a mai apărut una, religia în şcoli.

Predarea religiei în şcoli este o problemă pe care societatea civilă din România a abordat-o public în repetate rânduri. Organizaţiile neguvernamentale şi grupurile de părinţi care s-au arătat îngrijoraţi de predarea religiei invocă libertatea de conştiinţă şi dreptul la alte confesiuni, complet ignorat de sistemul românesc actual, în vreme ce susţinătorii religiei în şcoli afirmă că predarea acestei materii, în formele existente, nu fac decât să întărească morala creştină. Caransebeşenii intervievaţi de Lavinia Călina sunt de părere că părinţii care vor să îşi crească copiii într-o anumită religie o pot face în cadrul familiei sau a bisericii proprii:

Ministerul Educaţiei s-a răzgândit în ceea ce priveşte ora de religie. Această disciplină este opţională pentru elevi încă din acest semestru, nu din toamnă aşa cum se stabilise iniţial. Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a urmărit subiectul şi a aflat părerea reprezentanţilor Bisericilor ortodoxe române şi catolice:

Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat pentru HotNews.ro că părinţii pot depune cerere prin care să îşi înscrie copiii la ora de religie, până pe 6 martie 2015, pentru anul şcolar în curs. Cererile vor fi puse la dispoziţie de şcoli, iar odată completate vor primi număr de înregistrare, urmând să fie introduse în Sistemul informatic integrat pentru învăţământul preuniversitar. Elevul care nu frecventează ora de religie va avea situaţia şcolară încheiată fără această disciplină.

Cei care nu depun cerere, nu fac ora de religie în semestrul doi. Pe 9 martie 2015 expiră termenul de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficiala a deciziei Curţii Constituţionale, şi “dacă până pe 9 martie nu vom avea această situaţie a opţiunilor, este pusă sub semnul întrebării derularea în legalitate a orelor de religie”, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educaţiei.

Legea educaţiei prevede ca, în învăţământul primar şi gimnazial, o clasă nu poate avea mai puţin de 12 elevi, iar la liceu – nu mai puţin de 15 elevi. Întrebat ce se va întampla cu clasele unde vor fi sub 12 opţiuni pentru ora de religie, ministrul Educaţiei a declarat pentru HotNews.ro că „este greu de răspuns pentru că ar însemna să anticipăm rezultatul acestei interogări. În condiţiile în care am precizat că Ministerul Educaţiei nu iniţiază modificări în timpul anului şcolar, suntem obligaţi să luăm măsuri tranzitorii de genul celor pe care le-am precizat, din cauza unei iniţiative care nu aparţine Ministerului Educaţiei, dar care trebuie să fie pusă în aplicare. În acest context, tot ce putem face este să interogăm sistemul. Pasul următor este să aşteptam să vedem formularea prin care Parlamentul va implementa modificarea legii educaţiei, după care se va impune trimiterea unui ordin de ministru care să reglementeze modul de derulare a orelor de religie„, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educaţiei.

In ceea ce priveste salariile profesorilor de Religie, Sorin Câmpeanu a declarat că, în prezent „există aproximativ 6.000 de profesori de religie, mare parte titulari. Asta va crea conflicte pe dreptul muncii, pentru că ei au contracte pe perioadă nedeterminată şi dacă numărul de opţiuni va fi inferior numărului actual de clase, nu toţi profesorii vor mai avea norme, deşi ei au contracte pe perioadă nedeterminată. Dar vom trata această problemă cu maximă seriozitate, după ce vom şti rezultatele interogarii şi formularea exactă dată de Parlament prevederilor din lege declarate neconstituţionale”.

Ministrul a precizat că „termenul la care decizia Curţii Constituţionale devine executorie este 9 martie. Atunci putem să avem probleme care sunt foarte serioase, la acest nivel al salarizării”.

Sorin Câmpeanu a declarat pentru HotNews.ro că ora de Religie „va trebui să fie plasată ultima sau prima oră [pentru a nu impiedica programul elevilor care nu fac această disciplină – n.red.], însă tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru că ar însemna ca un profesor de Religie să predea 2 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, ceea ce înseamnă un cuantum de 10 ore predate pe săptămână, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactică. Vom vedea soluţiile tehnice„. Potrivit legii, norma didactică este de 18 ore pe săptămână.

De unde a început totul

La sesizarea Judecătoriei Buzău, Curtea Consituţională (CC) a judecat o excepţie de neconstituţionalitate privind opţiunea frecventării orei de religie. Procesul iniţial fusese deschis de profesorul Emil Moise, care dăduse în judecată Liceul de Artă „Margareta Sterian”. Pe data de 12 noiembrie a anului trecut, CC a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. La acel moment, Curtea Constituţională preciza că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina. Decizia urma să aibă efect după publicarea sa în Monitorul Oficial, lucru care s-a produs pe 23 ianuarie.

Iniţial, ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu, apreciase că această modificare legislativă nu se poate aplica retroactiv, deci nu vizează desfăşurarea orelor de Religie pe durata anului şcolar în curs. Astfel, părinţii ar fi urmat să depună cerere pentru a-şi înscrie copii la Religie abia din toamnă, pentru anul universitar 2015-2016. Poziţia Ministerului Educaţiei s-a modificat radical, însă, la nici o lună de la declaraţiile respective ale ministrului.

Vă înscrieţi sau nu copilul la ORA DE RELIGIE?

Foto:www.adevarul.ro

Cele mai citite

Related Articles