profesionala

Ucenicia la locul de muncă reprezintă o alternativă viabilă pentru cei care doresc să se specializeaze într-o anumită meserie. Acest lucru se face în baza unui contract de ucenicie şi poate fi încadrat ca ucenic orice persoană fizică cu vârsta peste 16 ani şi care nu deţine o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă.

Contractul de ucenicie se încheie pe durată determinată, prin care, ucenicul, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unui angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să pregătească ucenicul şi nu poate fi mai mare de 36 de luni şi mai mică de 12 luni.Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, poate primi lunar,la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj, adică 300 de lei. Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului.

Din păcate agenții economici nu sunt atrași de astfel de facilități. De exemplu în județul Caraş-Severin nu există locuri de muncă vacante pentru tinerii care doresc să înveţe o meserie. În județul Arad în ultimii 2 ani, doar două firme au depus actele pentru a angaja ucenici.

 ***

Firmele din judeţul Caraş-Severin nu sunt interesate de formarea ucenicilor. În ciuda facilităţilor oferite de stat, nu există locuri de muncă vacante pentru tinerii care doresc să înveţe o meserie. Principalul avantaj este că angajatorul primeşte 300 de lei lunar. În baza de date a AJOFM se află 175 persoane între 16 şi 25 de ani care au făcut cerere pentru a beneficia de un program de ucenicie.
Agenţii economici care doresc să încheie contracte de ucenicie, precum şi persoanele care doresc să devină ucenici pot obţine informaţii suplimentare de la sediul AJOFM Caraş-Severin, str. Traian Lalescu nr. 17.

Şi şcolile profesionale câştigă teren în Caraş-Severin. Din anul şcolar viitor, la Cornereva va fi înfiinţată o nouă clasă profesională, cu specializarea agricultură. Vor exista 14 locuri pentru calificarea lucrător agricultură ecologică şi 14 pentru calificarea fermier montan. În total, în Caraş-Severin există 10 clase profesionale, alături de cele din Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Oţelu Roşu, Oraviţa şi Prigor. Elevii care urmează această formă de învăţămât se pot specializeaza în agricultură, comerţ, construcţii, instalaţii, estetică şi igienă, industrie alimentară sau mecanică.

Aşadar tinerii sunt dornici să înveţe o meserie, dar nu prea au de la cine!