Locuri unice în lume, cunoscute şi de străini

bigar-colaj

Chiar dacă vremea s-a răcorit şi sunt posibile chiar ploi, sfârşitul de săptămână tot ne îmbie în natură. Nu mai putem face plajă, dar ca alternativă, de ce să nu descoperim, să admirăm şi să vorbim despre minunile noastre, mai frumoase decât “ale lor”.

Cascada Bigăr este pe primul loc într-un nou top realizat de un site geografic american. Statuia lui Decebal de la Mraconia este considerată una dintre cele mai spectaculoase din lume şi cea mai înaltă realizată în stâncă, din Europa. Şi mai avem: calea ferată Oraviţa – Anina, “Semmeringul bănăţean”- calea ferată aflată pe al doilea loc în Europa ca şi altitudine, Băile Romane din Băile Herculane – în care s-au scăldat şi întremat imperatori, regi şi împăraţi.

Calea ferată Oraviţa – Anina este inclusă printre cele mai frumoase obiective din Banat. Hardy Cvoica ştie mai multe:

Cea mai veche cale ferată din România a împlinit anul acesta 152 de ani. E o capodoperă inginerească ce a primit numele de Semmeringul Bănățean, linia fiind comparată cu o faimoasă cale ferată din Austria. Pe an ce trece, trenul montan are tot mai puțini călători și periodic s-a discutat de desființarea lui, dar şi de posibile soluţii de salvare: turiștii străini. Aceştia se înghesuie să circule cu trenul montan care străbate 14 tunele săpate în stâncă şi zece viaducte. În vremurile sale de glorie, nu mai puţin de 300 de călători se îmbarcau zilnic în cele trei vagoane. Chiar dacă acum nu mai aduce profitul scontat, Semmeringul Bănățean rămâne în istorie. Trenul nu s-a oprit niciodată. Nici în vremea războiului, nici la inundații și nici pe vreme de secetă sau furtună. Niciodată nu va mai fi în România un traseu turistic, aşa cum este linia Oravița – Anina. Străinii au venit cu o sugestie interesantă în ceea ce priveşte păstrarea traseului montan. Acesta poate fi întreținut de pe urma turiștilor, spune Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timișoara. Turismul este singura soluție care poate scoate din conul de umbră această minunăţie a Banatului, însă problema este că momentan nu există cine să facă turism și chiar dacă unii spun că-l fac nu aduce rezultate vizibile. Și, astfel, nimeni nu știe dacă Semmeringul Bănățean va prinde și cea de-a 153-a aniversare, chiar dacă infrastructura din inima munților a rămas impecabilă şi mai este încă în… garanţie.

Aşadar, vom vorbi despre câteva dintre cele mai frumoase obiective din Banat cu invitaţia de a le include în planurile de sfârşit de săptămână. Vine toamna, cea mai propice perioadă pentru călătorii mai scurte şi… romantice.

De același autor

Related Articles