gunoaie dupa picnic, km 8 (3)Obiceiurile românilor care merg la picnic sau cum se cunoaşte în popor, la “grătar” sau “iarbă verde” sunt greu de schimbat. Sticle de plastic, ambalaje, farfurii de unică folosinţă sunt semnele trecerii lor prin zonele respective.

Peste 20 de grade Celsius, liber de la serviciu… Ingredientele perfecte pentru o ieşire în aer liber. Dar ce să facem cu grămezile de gunoaie pe care le-au lăsat în urmă amatorii de mici? Poate au rămas acolo de anul trecut? Zăpada s-a topit de ceva vreme şi în loc de narcise şi toporaşi, au răsărit gunoaie.

Legea 54/2012 supranumită şi “Legea Picnicului” prevede amenzi drastice pentru desfăşurarea activităţilor de picnic în zonele neamenajate sau pentru nerespectarea regulilor în zonele special amenajate. Cea mai mare amendă este pentru persoanele care fac focul în spaţii neamenajate sau care-l fac în spaţii amenajate, dar nu-l supraveghează în permanenţă: de la 2.000 la 5.000 de lei. De asemenea, persoanele care lasă gunoaie în urmă, strică spaţiile special amenajate, aruncă ţigări, chibrituri (sau alte obiecte aprinse) în alte locuri decât cele indicate sau care nu respectă ordinea publică şi bunele moravuri vor fi amendate cu sume cuprinse între 300 şi 3.000 de lei.

LOCURI DE PICNIC

REŞIŢA

Reşiţa va avea trei locuri de picnic. Faţă de anul trecut când existau astfel de spaţii în Driglovăţul Nou şi pe strada Caraiman, în 2015 a fost amenajat loc de picnic în cartierul Moniom, în apropierea terenului de fotbal. Terenul a fost ecologizat, curăţat de pietre şi arbuşti. În zonă vor fi amplasate pubele de gunoi şi toalete publice.

Platoul Secu, aflat în apropierea municiului Reşiţa şi căutat de iubitorii de natură va fi redat circuitului turistic de 1 mai. În prezent se amenajează spaţiile verzi şi se montează mobilier urban.  Platoul Secu, în suprafaţă de peste 45.000 mp, a fost concesionat unei societăţi private, pentru reabilitarea şi amenajarea unei zone de agrement. Planul de investiţii prevede lucrări care vor fi realizate pe parcursul a 7 ani. Valoarea totală se ridică la un milion de euro. În primul an au fost alocaţi 100.000 de euro, iar diferenţa va fi eşalonată în mod egal în următorii 6 ani.

BOCŞA

Primăria Bocşa doreşte să amenajeze câte un loc de picnic în fiecare dintre cele trei cartiere ale oraşului. În următoarea şedinţă a Consiliului Local se va discuta despre  realizarea unui astfel de spaţiu  la Bocşa Română. Aceasta este o zonă tradiţională unde bocşenii merg la aer curat şi la iarbă verde. După cum ne-a declarat primarul Eugen Cismăneanţu se speră ca în acest an să se amenajeze locurile de picnic, însă lucrările depind de fondurile pe care primăria va reuşi să le atragă. Zona lacului Medreş se pretează pentru locuri pentru picnic, dar terenurile sunt proprietate privată.

MOLDOVA NOUĂ

La Moldova Nouă, locurile tradiţionale de picnic sunt cele unde se organizau şi manifestările populare. După cum ne-a precizat primarul Matei Lupu, administraţia locală doreşte însă relocarea lor mai aproape de malul Dunării şi de oraş. Zonele beneficiază de curent electric, apă şi toaletă publică, dar se intenţionează şi amplasarea unor foişoare, grătare şi containere pentru gunoi. De asemenea, se va semăna gazon şi se vor planta pomi. Primarul Matei Lupu doreşte ca lucrările să fie gata până în luna august când se organizează Zilele Oraşului Moldova Nouă.

Comisarii de mediu din Caraş-Severin împreună cu jandarmii au verificat modul în care se respectă prevederile legii picnicului. După cum ne-a informat comisarul Remus Blujdea s-au efectuat controale pe platoul Secu, în zona barajului Gozna de la Văliug, dar şi la Caransebeș, Oțelu Roșu și Moldova Nouă. Remus Blujdea a afirmat că nu au fost depistate deșeuri în cantități majore și nici persoane care să încalce legea picnicului. În schimb, reporterii Radio România Reșița au descoperit în zona km 8, între localitățile Reșița și Soceni, gunoaie lăsate de cei care au ieșit la iarbă verde, de sărbători. Nerespectarea legii se pedepseşte cu amenzi între 100 şi 5.000 de lei.

BĂILE HERCULANE

Odată cu încălzirea vremii, locurile în natură vor fi tot mai căutate, fie la sfârşitul săptămânii, fie chiar pentru perioade îndelungate, în care oamenii preferă viaţa la cort, pentru a reduce cheltuielile de întreţinere a locuinţelor! Toate ar fi bune şi frumoase – şi chiar sănătoase! – dacă, însă, omul nu ar ţine să „marcheze” prezenţa sa în mijlocul naturii prin deşeurile pe care le lasă în urma sa! Desigur, nu toţi cei care aleg ieşirea la iarbă verde au rămas tributari bunului simţ, dar priveliştea după un sejur petrecut în aer liber este de cele mai multe ori deplorabilă!
Valea Cernei este foarte solicitată în perioada sezonului estival, cu precădere la sfârşitul săptămânii, când e luată cu asalt mai ales de turiştii veniţi din judeţele limitrofe. Pe Valea Cernei sunt trei zone amenajate pentru camping, cu toate dotările şi utilităţile necesare, care au fost deja solicitate în perioada sărbătorilor pascale! Cum sezonul estival încă nu a început, locurile se menţin curate şi nu au fost afectate până acum de „efectul civilizaţiei”, dar urmările se vor vedea abia la toamnă!
Cea mai solicitată zonă rămâne 7 IZVOARE, unde se concentrează majoritatea turiştilor, care vin aici pentru băile naturale de la celebrele cădiţe în aer liber! Autorităţile locale au început în vara anului trecut să facă ordine în această zonă, însă este foarte greu de realizat acest lucru, mai ales că mulţi turişti vin de decenii în aceste locuri şi se lasă greu convinşi de trecerea la normalitate! În acest an vor continua acţiunile de păstrare a ordinii la 7 IZVOARE, mai ales că în staţiunea Băile Herculane funcţionează şi un post de jandarmi! Primul „examen” va fi în minivacanţa de 1 Mai, când – dacă vremea va fi frumoasă – Valea Cernei va fi asaltată de turişti, perioadă în care în staţiunea Băile Herculane se va desfăşura şi Tabăra MISA!
OŢELU ROŞU

Zona Gura Jgheabului de la Oţelul Roşu este amenajată de anul trecut pentru pcnic, iar în acest an se continua amenajările. Sunt deja amenajate opt grătare. După cum ne-a informat primarul Luca Mălăescu, se vor construi două terenuri de tenis, unul de volei şi unul de fotbal cu gazon sintetic, un lac cu şase hidrobiciclete. În acest loc se vor amplasa bănci, mese şi se introduce alimentarea cu energie electrică pentru orele de seară. Edilul ne-a mai precizat că nu se percept axe la intrare, iar cetăţenii se comport civilizat şi nu lasă resturi şi gunoaie în urma lor.

TIMIȘ

Comisarii Gărzii de Mediu Timiș împreună cu jandarmi și polițiști locali au efectuat în ultimele zile o serie de controale pentru a verifica modul în care se respectă prevederile Legii picnicului în zonele cunoscute de pe raza judeţului. Comisarul șef, Mariana Lorinczi ne-a transmis în județul Timiș, zonele amenajate pentru activități de picnic sunt: trei la Timișoara, una la Albina, comuna Moșnița, în Jimbolia, în Șag și la Fîrdea. Aceste zone sunt special amenajate, dar mai sunt și alte zone cu afluență publică. ”Noi am efectuat controale în zona Șag, în zona Lugoj, în zona Fârdea. Nu s-au observat nici multe persoane, nici nereguli, iar lumea a început să conștientizeze importanța protejării naturii și chiar dacă în zonă nu sunt containere, oamenii își iau la pachet gunoiul și-l aruncă acasă. Următoarele controale în zonele de agrement le vom efectuata în data de 1 mai, a mai adăugat comisarul șef, Mariana Lorincz.