Floriile, semnificația salciei și aniversații zilei

florii

Credincioşii ortodocşi celebrează astăzi, marea Sărbătoare a Floriilor, ultima duminică înaintea Paştelui. Oamenii merg la biserică, asistă la slujba intrării Mântuitorului în Ierusalim şi se întorc acasă cu ramuri de salcie sfinţită. Cu toate că nu există un temei scripturistic, salcia este asemanată cu Fecioara Maria, transformându-se într-un adevărat cult de venerare a acestui arbore.
Floriile marchează şi începutul patimilor lui Iisus Hristos, Săptămâna Patimilor simbolizând durerea şi chinurile pe care Mântuitorul le-a îndurat pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate.
De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
Sărbătoarea Floriilor este una de bucurie pentru întreaga creştinătate, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeţii.
Se spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi de Paști.
Totodată, de Florii îşi sărbătoresc ziua onomastică toti cei care la botez, au primit nume de flori. În România peste un milion şi jumătate de români îşi poartă cu mândrie numele, în special în ziua de Florii, când sunt sărbătoriţi. Cel mai des întâlnit nume de floare din România este Viorica, pe care-l au 145.020 de femei. Urmează Florentina, nume pe care-l poartă 129.947 de femei şi Florica, 91.751. Alte 73.637 de românce au numele Camelia. De asemenea, 336.793 de bărbaţi se numesc Florin, 145.673 sunt Viorel şi 54.608 Florian. Alţi 9.065 sunt Mugurel, iar 2.300 de bărbaţi se numesc Trandafir.

De același autor

Related Articles