pinochio

1 Aprilie – Ziua păcălelilor este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Oamenii din lumea întreagă  obişnuiesc să se amuze pe seama prietenilor. 1 Aprilie  pune la încercare ingeniozitatea şi umorul, stârneşte  râsete, aduce voie bună sau uneori scurte momente de stânjeneală.
Chiar dacă nu a fost declarată în mod oficial zi de sărbătoare, 1 Aprilie a fost marcată în Europa, după care aceasta a emigrat peste ocean şi apoi pe tot globul.
Nu se cunosc cu exactitate originile zilei de 1 aprilie ca Zi a Păcălelilor, dar presupunerile şi teoriile istoricilor spun că obiceiul farselor ar fi o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări, legende străvechi şi ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior, a primăverii.
Originea sărbătorii este plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustinc egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obişnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susţinând că l-a văzut pe diavol uşurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reuşit să învie din morţi diverse victime ale unei epidemii de ciumă. O altă explicaţie este legată de un alt sfânt cu simţul umorului, Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câţiva buşteni şi pe care mergea la începutul lunii aprilie dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Isus. În fine, o altă explicaţie arată că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obişnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărţirea de cadouri şi după anul 1564, dar sub forma unor farse şi glume nevinovate.

Zeci de tineri din cadrul Centrului de Voluntariat din Reşiţa s-au costumat astăzi, de 1 aprilie, în diverse personaje din filme sau desene animate şi le-au testat şoferilor răbdarea. Mai mulţi voluntari, glumeţi, spontani şi foarte creativi, au participat astăzi la parada pestriţă dedicată zilei de 1 aprilie. În timp ce unii făceau acrobaţii pe trecerile de pietoni, alţii au cântat la vioară, au împărţit fursecuri şi au spus bancuri şoferilor din trafic.

În această zi,e indiferent de vârstă, reşiţenii au făcut glume celor dragi. Obiceiul de a face păcăleli de 1 APRILIE este unul vechi de câteva secole. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.