X.AI, compania lansată de Elon Musk pentru a concura cu OpenAI

Elon Musk, fondatorul și directorul executiv al Tesla și Twitter, a înființat o nouă companie de inteligență artificială (AI) numită X.AI Corporation, potrivit unor documente de afaceri care au apărut săptămâna trecută. Musk este singurul director listat al noul proiect, în timp ce Jared Birchall, directorul biroului său de familie, este secretarul său.

Scopul lui X.AI este de a crea o inteligență artificială care să poată comunica cu oamenii în mod natural și eficient, folosind un sistem de generare de limbaj natural bazat pe un model numit TruthGPT. Acest model ar urmări să ofere răspunsuri mai corecte și mai etice decât ChatGPT, botul lansat de OpenAI anul trecut, care poate genera texte dintr-o scurtă propunere.

Musk a angajat o echipă de specialiști în inteligența artificială, cercetători și ingineri pentru proiectul său, inclusiv oameni de știință de la DeepMind, compania deținută de Alphabet. El a cumpărat și mii de procesoare puternice și costisitoare de la Nvidia Corporation pentru noul proiect. Potrivit Financial Times, Musk este în discuții cu investitorii Tesla și SpaceX despre finanțarea proiectului.

Înființarea lui X.AI vine în ciuda apelului recent al lui Musk pentru o pauză generală în dezvoltarea AI. Musk a semnat o scrisoare deschisă publicată pe site-ul Future of Life Institute, finanțat de el, care cerea o pauză de șase luni în dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială puternice. Semnatarii scrisorii, care includeau academicieni și titani ai industriei IT, precum cofondatorul Apple Steve Wozniak, argumentau că pauza ar trebui folosită pentru a consolida reglementarea și pentru a asigura siguranța sistemelor.

Musk a cofondat OpenAI în 2015, dar a părăsit compania în 2018 și a criticat-o ulterior pentru că a creat o filială cu scop lucrativ în 2019. El a spus anterior că ChatGPT este „controlat efectiv de Microsoft”, care a anunțat că investește miliarde de dolari în OpenAI și a pus tehnologia sa la lucru în serviciul său de căutare pe internet Bing.

X.AI se alătură altor proiecte ale lui Musk legate de inteligență artificială, cum ar fi Neuralink, o companie care vizează să creeze interfețe creier-computer pentru a îmbunătăți capacitățile umane. Musk a declarat că AI este „cel mai mare risc existențial” pentru umanitate și că ar trebui să fim precauți cu tehnologia care este „un pericol pentru public”, totuși acesta planuiește să dețină propria companie de inteligență artificială.

De același autor

Related Articles