VESTE BUNĂ pentru deținătorii de iPhone-uri! Apple dă UNDĂ VERDE LA REPARAȚII

Faptul că Apple sunt conservatori și exclusiviști este deja un lucru cunoscut. Atât de cunoscut încât reparația unui iPhone, de exemplu, a fost mereu o bătaie de cap. De la programare în centrul de reparare proprietar, la deplasarea fizică la centrul respectiv, până la tarifele exorbitante și așteptarea „la rând” din cauza volumului de cele mai multe ori crescut pe fiecare centru de reparare Apple in parte. Ei bine, după cum aflăm de pe go4IT.ro, gigantul american permite acum și autorizarea centrelor private de reparații, pentru intervenții iPhone acoperite de garanție.

Apple extinde programul Independent Repair Provider în aproape toate țările unde compania are o prezență oficială, permițând autorizarea service-urilor private pentru reparații iPhone acoperite de garanția Apple.

Mișcarea „right to repair”

Considerat unul dintre cei mai mari oponenți ai mișcării „right to repair”, Apple a ridicat de-a lungul timpului numeroase obstacole menite să împiedice repararea dispozitivelor în afara centrelor de service proprii.

De la șuruburi care pot fi desfăcute folosind șurubelnițe deținute doar de tehnicienii Apple, componente „codate” pentru a nu putea fi înlocuite cu alte piese compatibile, carcase proiectate pentru a nu putea fi dezasamblate în mod nedistructiv fără ajutorul unor instrumente speciale, până la clauze care prevăd anularea garanției și prețuri specifice, Apple și-au păstrat mereu conservatorismul și atitudinea exclusivistă.

Obligați de bunăvoie!

Între timp, multe din solicitările mișcării „right to repair” au fost transpuse în legislația UE, obligând Apple să-și reconsidere unele practici.

Departe de a fi o inițiativă luată de Apple în mod benevol, programul Independent Repair Provider ar putea ajuta consumatorii să ocolească tarifele exorbitante practicate de centrele Apple Store oficiale, reparându-și telefoanele ieșite sau nu din perioada de garanție la unul dintre service-urile independente care au solicitat și obținut acreditare din partea Apple.

Reparatori verificați de Apple

Cu siguranță mai scumpe decât centrele de service care operează în mod clandestin, cele autorizate de Apple primesc acces la instrumente și componente originale.

În practică, autorizația acordată de Apple și mijloacele tehnice puse la dispoziție limitează reparatorii independenți doar la anumite tipuri de intervenții, cum ar fi înlocuirea bateriei sau a ecranului.

Măcar, clienții au certitudinea că reparațiile sunt făcute cu piese originale și acoperite de garanție reală, recunoscută inclusiv de Apple.

Pentru a descuraja practicile abuzive, Apple prevede anumite obligații în clauzele contractului semnat cu reparatorii independenți.

Spre exemplu, Apple poate decide oricând să inspecteze locațiile autorizate pentru reparații iPhone și aplica amenzi usturătoare partenerilor descoperiți folosind componente neoficiale.

sursa și sursa foto: go4IT.ro

De același autor

Related Articles