Uniunea Europeană aprobă legea care obligă Apple să folosească port USB-C pentru dispozitivele sale

Apple va trebui să schimbe încărcătorul pentru iPhone și restul dispozitivelor sale din Uniunea Europeană. Toamna anului 2024 va fi data exactă pentru a se conforma noilor reguli care introduce un singur port de încărcare pentru majoritatea dispozitivelor electronice.

Se va aplica și laptopurilor din 2026, oferind producătorilor mai mult timp pentru a se adapta, deși mulți folosesc deja USB-C.

Autoritatea legislativă a Uniunii Europene a aprobat săptămâna aceasta directiva care impune folosirea portului USB-C ca port de încărcare comun pentru toate dispozitivele de dimensiuni mici și mijlocii. Ba mai mult, cumpărătorii vor putea alege la achiziționarea unui dispozitiv nou dacă să cumpere sau nu și un dispozitiv de încărcare. Propunerea a fost făcută de Comisia Europeană în luna aprilie a acestui an și se dorește prin aceasta o reducere a deșeurilor electronice.

Se așteaptă ca Apple să fie cel mai afectat dintre marii furnizori de dispozitive electronice pentru clienții europeni, deși analiștii spun că impactul ar putea fi pozitiv dacă încurajează cumpărătorii să cumpere noile gadgeturi ale companiei americane în loc de cele fără USB-C.

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Țările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a transpune normele în legislația națională și de alte 12 luni după sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.

Apple a avertizat în trecut că propunerea ar dăuna inovației și ar crea un munte de deșeuri electronice.

Schimbarea a fost discutată de ani de zile și a fost determinată de plângerile utilizatorilor de iPhone și Android despre nevoia de a trece la încărcătoare diferite pentru dispozitivele lor.

Apple lucrează la un iPhone cu un port de încărcare USB-C care ar putea debuta anul viitor, a raportat Bloomberg în mai.

De asemenea, Comisia a fost mandatată de legislatori să evalueze posibila reglementare a încărcării fără fir, dar un oficial al UE a declarat că nu a fost luată încă o decizie, menționând că tehnologia nu este încă matură.

Sursa: www.reuters.com

De același autor

Related Articles