Tehnologia la zi – Risipa alimentară combătută printr-o aplicație mobilă – BONAPP.ECO

Am ajuns și la prima rubircă Tehnologia la zi din luna noiembrie și deja ne pregărim de cumpărături și cheltuieli, fie că vorbim de primul val… cel cu Black Friday, fie că vorbim despre al doilea, care este tot Black Friday, pentru că români fiind nu ne ajungea doar unul, fie că, revenind la gânduri mai serioase, vorbim despre luna decembrie, când pe lângă surprize și cadouri, cumpărăm și multe alimente și mâncare… Sărbătoarea burții, cum ziceau batrânii…
Ei bine… un fenomen constant de obicei, dar în creștere în preajma sărbătorilor, Risipa alimentară afectează de câţiva ani ţara noastră, aşa cum se întâmplă însă şi în alte state din lume.

Pentru a combate risipa de alimente unii specialiști recomandă să nu cumpărăm și preparăm mai mult decât mâncăm, dar asta înseamnă să facem cumpărăturile cu stomacul plin, și în același timp… super sau hyper sau doar simplu marketurile și magazinele să nu se aprovizioneze cu mai mult decât se vinde…

Însă cum toate acestea sunt relative pentru că vorbim despre oameni, iar oamenii nu sunt cifre, cea mai ușor de pus în practică măsură este să urmărim rafturile cu alimente la preț redus, astfel facem economie considerabilă, cumpărăm cu atenție produsele fără exces, pentru că de obicei cele aflate pe astfel de rafturi au data de expirare în viitorul apropiat și reducem atât risipa pe care o facem noi acasa, dar ajutăm și la reducerea risipei alimentare bazată pe data de expirare, care se produce la mgazine și marketuri.

Aplicația care reduce risipa alimentară

Iar aici ne vine în ajutor, o aplicație de mobil românească dezvoltată de niște tineri foarte entuziaști. Startup-ul românesc bonapp.eco a lansat aplicaţia prin care consumatorii economisesc până la 80% la achiziţia de alimente şi anul viitor intenţionează să se extindă în alte ţări din regiune şi să salveze de la risipă 30 de milioane de pachete cu produse până în 2023, anunță Agenția de presă Rador, citată de G4Media.ro.

sursa: profit.ro

Aplicaţia mobilă are ca scop combaterea risipei de alimente, conectând consumatorii de comercianţii ale căror alimente se apropie de data de expirare. Produsele vor fi vândute la preţuri mai mici cu 40%- 80%.

Cumpărături prin aplicație

Aplicația este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS.

Alimentele sunt achiziţionate cu cardul, prin intermediul aplicaţiei, dintr-o reţea de 35 de afaceri afiliate din Bucureşti. În prezent aplicaţia include supermarketuri, hipermarketuri, restaurante, magazine, brutării, cafenele şi hoteluri. Lansarea în alte oraşe din România este planificată pentru primul trimestru din 2022, în timp ce extinderea în alte ţări din regiune va începe în trimestrul al doilea.

Aplicaţia are un potenţial de piaţă de cinci milioane de utilizatori numai în România. Utilizatorul ţintă locuieşte în mediul urban, are cont bancar, îşi doreşte să cumpere produse de calitate şi, totodată, să economisească bani.

Date și statistici

La nivel global se irosește 40% din cantitatea totală de alimente, conform World Wildlife Fund. Numai risipa de alimente este cauza pentru 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel mondial. Pe lângă exacerbarea schimbărilor climatice, risipa alimentară provoacă pierderi semnificative retailerilor. În România, într-o țară în care mâncarea este scumpă, sunt aruncate anual 5 milioane de tone de alimente. Consumatorii români își alocă aproape 40% din buget pentru alimente și băuturi! bonapp.eco transformă aceste provocări de mediu, economice și sociale într-o oportunitate de afaceri durabilă, în beneficiul tuturor. Soluția noastră este un câștig pentru consumatori, un câștig pentru comercianții de produse alimentare și un câștig pentru planetă”, spune Grégoire Vigroux, co-fondatorul bonapp.eco, citat de wall-street.ro.

Printre primii parteneri care s-au alăturat rețelei bonapp.eco din București se numără Accor, Cora, foodpanda, PENNY România, Starbucks și Up (anterior denumită Chèque-Déjeuner), urmând ca până la finalul anului să fie anunțate și alte parteneriate.

Reducerea risipei duce la economie financiară

Așadar, până ajunge aplicația disponibilă și pentru comercianții de la voi din oraș, încercați să faceți cumpărăturile cu stomacul plin și să nu preparați mai mult decât mâncați! Și mai căutați produse și la raftul cu reduceri că poate aveți norocul să găsiți lucruri faine.

De același autor

Related Articles