Tehnologia la zi – despre CNA pe YouTube și Xiaomi killerul de flagship-uri

Și dacă în articolul anterior am vorbit despre cele mai cunoscute și relevante evenimente de la începutul săptămânii care se apropie de final, lansarea Windows 11 și black-out-ul Facebook-ului, detalii pe site-ul radioresita.ro… astăzi vreau să vă spun, pentru început, despre ceva ce tot luni seara s-a întâmplat… o seară aparent aproape fatidică, cel puțin pentru unii…

Ei bine Guverul României a adoptat un proiect de lege, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia.

Pe scurt… E posibil ca CNA să supravegheze și să controleze conținutul de pe YouTube. Astfel, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va putea cere furnizorilor de platforme de partajare a materialelor video, precum YouTube ori Facebook, să elimine ori să restricționeze clipuri video care incită la ură, violenţă, terorism ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică.

CNA va colabora cu autoritățile similare din alte state și cu Executivul European, iar furnizorii care nu se supun cerințelor pot fi amendați, scrie Hotnews.

În nota de fundamentare, Guvernul spune că este nevoie de aceste schimbări „datorită noilor dezvoltări tehnologice care au apărut și noi tipuri de conţinut audiovizual, cum ar fi videoclipurile sau conţinutul generat de utilizatori, care au devenit tot mai importante şi care au determinat apariţia unor noi actori în piaţa serviciilor, inclusiv a furnizorilor de servicii video la cerere şi de platforme de partajare a materialelor video, unii fiind în prezent deja consacraţi”.

Această convergenţă media necesită un cadru juridic actualizat pentru a reflecta evoluţiile de pe această piaţă în continuă expansiune şi pentru a atinge un echilibru între accesul la serviciile de conţinut online, protecţia consumatorilor şi competitivitate”, se arată în nota de fundamentare, citată de Hotnews.

Proiectul adoptat luni de Guvern va ajunge pentru dezbatere și vot în Parlament. Pentru a putea fi pus în aplicare, CNA-ul dispune de 35 de angajați cu funcția de inspector audiovizual, conform site-ului oficial.

Ca referință, potrivit jurnaliștilor de la playtech.ro, la Facebook există 30.000 de angajați care lucrează într-un departament ce supraveghează conținutul de pe platforma de socializare. De asemenea, și inteligența artificială are un rol important în acest proces de supraveghere a postărilor de pe Facebook. Mark Zuckerberg spunea, acum ceva vreme, că nici cu un asemenea număr de angajați și tehnologie nu reușește să monitorizeze tot conținutul de pe platformă.

De asemenea, YouTube are circa 10.000 de moderatori pe content.

Și ca să reușim, aici la Tehnologia la zi, să depășim evenimentele petrecute în seara primei zile din săptămână, vă spun că… marți… a fost lansat telefonul cu cea mai rapidă încărcare a bateriei din lume! Și nu! Nu este o chestiune de marketing promovată de producători, chiar așa este… aproximativ 21 de minute de la 0 absolut până la 100%, din testele realizate de jurnaliștii tech de pe ZonaIT

Dacă vorbim însă despre cum se laudă producătorii… ei au anunțat 17 minute de încărcare completă, deși multitudinea de teste infirmă spusele companiei, care ori au încărcat telefonul în condiții de laborator, ori au plusat cu acel 17… din motive neînțelese de mine. Oricum ar fi 21 de minute rămâne un record!

Este vorba așadar despre Xiaomi 11T Pro, un adevărat flagship la jumătate de preț față de altele cel puțin la fel de capabile, lansat marți și evident, întreaga suită de 11 – de la 11Lite, la 11T și susnumitul 11Tpro.

Și dacă nu va deranjează că senzorul de amprentă este pe butonul de Power lateral și nu sub ecran (ca la alte flagship-uri scumpe), daca nu vă deranjează că este rezistent doar la praf si stropi de apă și nu este rezistent la scufundări (ca la alte flagship-uri scumpe) și dacă nu vă deranjează rama laterală metalică… toate acestea fiind locuri de unde Xiaomi au economisit o grămadă de bani în producție atunci puteți avea unul dintre cele mai capabile, performante și ieftine flagship-uri din lume cu cea mai rapidă încărcare a bateriei de pe glob!

Pentru detalii și specificații tehnice vă recomand articolele de pe zonă, pentru că jurnaliștii tech de la ZonaIT, nu doar că au studiat temeinic description-ul noilor telefoane de la disponibilitate și prețuri, dar au și realizat propriile lor teste pentru a verifica dacă lauda producătorului se potrivește întradevăr cu produsul lansat!

Pe scurt, Xiaomi 11T Pro este probabil telefonul cu cea mai rapidă încărcare din lume… de departe. Acel HyperCharge are nu mai puțin de 120W și trebuie să vezi că să crezi. Bateria de 11T Pro este de 5000mAh și încărcarea este așadar pe 120W. 

Pe partea de conectivitate, toate 3 modelele stau foarte, foarte bine. 5G peste tot, doar că cei doi frați mai mari au în plus pe partea asta și WiFi 6 și bluetooth 5.2.

Iar în ceea ce privește camerele, 11T și T Pro au drept principală o cameră wide de 26mm motorizată de faimosul deja senzor de 108MP.

De fapt, modulele lor de camera sunt absolut identice, din nou. Pe lângă aspect, ecrane, construcție, șasiu, cele două modele mai împărtășesc și fix același modul de camere.

Este timpul să ne uităm la nota de plată, pentru că abia acum veți vedea de ce aceste telefoane strălucesc. 11T Pro vine la un preț de 3000 de lei. Un preț extrem de bun și asta îl face să intre cu brio în categoria flagship killer, cu al său ecran AMOLED la 120Hz pe 10biti cu Gorilla Glass Victus, procesor Snapdragon 888, încărcare la 120W ,camera de 108MP, 8K, etc? Dacă vrei varianta cu 256GB stocare, aia este 3200 și asta ar fi singura diferență.

Modelul 11T pleacă de la și mai puțin, 2500 de lei pentru cel de 128GB și 2700 pentru cel de 256GB.

Totuși, eu aș merge pe 11T Pro, căci procesorul mai bun și încărcarea pe 120W justifică cei 500 de lei diferență, dar dacă ești on a budget, nu vei fi dezamăgit sub nicio formă nici de Xiaomi 11T în experiența zilnică de utilizare.

Cât despre Lite, elpleacă de la 1800, un preț bun pentru un telefon cu procesor Qualcomm, ecran AMOLED la 90Hz și camere bunicele.

sursa foto: DailyBusiness.ro

De același autor

Related Articles