Până la finalul anului 2022, teoretic, pe lună vom putea vorbi la telefonul mobil și vom putea face aproape orice facem astăzi cu smartphone-urile noastre! Asta deoarece compania finlandeză Nokia, care până în urmă cu un deceniu si ceva era lider mondial în tehnologie, telecomunicații și telefonie mobilă, a fost selectată ieri de NASA pentru a construi prima reţea celulară pe Lună, relatează agenția de presă Reuters. NASA îşi propune, prin programul său Artemis, să readucă oamenii pe Lună până în 2024 şi să înfiinţeze baze permanente pe suprafaţa selenară.

Nokia a anunţat că primul sistem de comunicaţii wireless în bandă largă din spaţiu va fi construit pe suprafaţa Lunii la sfârşitul anului 2022, înainte ca astronauţii să ajungă din nou acolo. Ceea ce însamnă ca peste un an vom avea aproape finalizată rețeaua celulară 4G pe Lună, practic aceeași tehnologie pe care o folosim fiecare dintre noi de mai bine de un deceniu.

În viitor se va face trecerea la 5G

În cadrul acestui proiect, Nokia îşi va uni forţele cu o companie privată de proiectare a navelor spaţiale din Texas, Intuitive Machines, pentru a trimite echipamentele spre Lună cu sonda lor selenară.

Compania finlandeză a câștigat 14 milioane de dolari de la NASA. Reţeaua se va autoconfigura şi va stabili un sistem de comunicaţii 4G/LTE pe Lună, a precizat Nokia, intenţia fiind aceea ca în viitor să se facă trecerea la 5G.

Reţeaua va folosi tehnologia 4G/LTE

Reţeaua va oferi astronauţilor capabilităţi de comunicare voce şi video şi va permite schimbul de date telemetrice şi biometrice, precum şi trimiterea şi controlul de la distanţă a roverelor selenare şi a altor dispozitive robotice, a indicat compania.

Reţeaua va fi proiectată pentru a rezista condiţiilor extreme de la lansare şi aselenizare şi pentru a opera în spaţiu.

Echipamentele trebuie să fie trimise pe Lună într-o formă foarte compactă pentru a se încadra în limitele de dimensiune, greutate şi putere ale încărcăturilor spaţiale.

Nokia a indicat că reţeaua va folosi tehnologia 4G/LTE, utilizată pe Pământ la nivel mondial în ultimul deceniu, în locul 5G – cea mai recentă – deoarece în cazul primei sunt mai bine cunoscute cantitatea şi fiabilitatea.

(sursa: Agerpres)


sursa foto: business2community.com