SpaceX a lansat prima misiune cu echipaj alcătuit în întregime din turiști. Trei zile pe orbita planetei

Inspiration4 este al patrulea zbor spațial cu turiști, însă este considerat un moment istoric pentru că Inspiration 4 este primul zbor extraterestru format în toatalitate din turiști. Spre deosebire de Richard Branson și de Jeff Bezos, Elon Musk nu a urcat în primul zbor turistic al companiei sale, deși este amator de zboruri extreme.

După lansarea de la Cape Canaveral, echipajul va petrece acum trei zile în spațiu, la bordul unei rachete SpaceX modificate, care are o cupolă de observație în locul trapei de andocare. Misiunea este considerată începutul unei noi ere a călătoriilor spațiale pentru oamenii obișnuiți (care nu sunt astronauți). Spre deosebire de zborururile anterioare, Inspiration4 se va înălța la 575 de kilometri deasupra Pământului, față de cei “numai” 80 de kilometri ai zborului Virgin Galactic și cei 100 de kilometri ai zborului comercial Blue Origin. Altitudinea orbitală a Stației Spațiale Internaționale (la bordul căreia a sosit pe 30 aprilie miliardarul american Dennis Tito, primul turist spațial) este de 408 kilometri.

Echipajul Inspiration4 este format din două femei și doi bărbați – miliardarul Jared Isaacman,38 de ani, finanțatorul călătoriei, Sian Proctor,51 de ani, o profesoară de colegiu comunitar care este și veteran al US Air Force, Hayley Arceneux,29 de ani, o femeie medic care în copilărie a supraviețuit cancerului, și Chris Sembroski, 42 de ani, inginer de sistem la Lockheed Martin, și care și-a câștigat călătoria la o tombolă online. Deși cei patru membri au fost antrenați circa cinci luni pentru misiune, niciunul nu are competențe de astronaut, întreaga misiune fiind monitorizată și controlată de la sol și de sistemele automate de navigare ale capsulei.

După trei zile petrecute în spațiu, capsula Crew Dragon va coborî pe una din pistele de aterizare amenajate în Florida. Deschisă de Virgin Galactic, în iulie anul acesta, cursa pentru turiști spațiali se va intensifica în perioada următoare. Virgin estimează că va face de anul viitor zboruri frecvente pe orbita joasă, a sub 100 de kilometri altitudine, și vinde deja bilete la un preț de 450 de mii de dolari bucata. Compania estimează că într-un viitor apropiat prețul unui bilet va coborî undeva între 250 de mii și 200 de mii de dolari.

De același autor

Related Articles