San Francisco va permite poliției „roboți ucigași”

Consiliul de supraveghere din San Francisco a votat pentru a permite poliției orașului să folosească roboți care pot ucide. Măsura permite poliției să desfășoare roboți echipați cu explozibili în circumstanțe extreme.

Poliția orașului a declarat pentru BBC că în prezent nu operează roboți echipați cu forță letală. Ei au spus totuși că ar putea exista scenarii viitoare în care forța letală ar putea fi folosită de un robot.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că roboții ar putea fi echipați cu încărcături explozive pentru a sparge structuri fortificate care conțin subiecte violente, înarmate sau periculoase. Ei au mai spus că roboții ar putea fi folosiți pentru a incapacita sau dezorienta suspecții violenți, înarmați sau periculoși care prezintă un risc de pierdere a vieții.

Avocații măsurii au spus că va fi folosită doar în situații extreme. Oponenții spun însă că autoritatea ar putea duce la o militarizare suplimentară a forțelor de poliție.

Măsura a fost adoptată, cu un amendament, marți care specifică că ofițerii nu pot folosi decât roboți care dețin o forță letală după ce au folosit tactici alternative de detensionare. Consiliul a mai stipulat că doar un număr limitat de ofițeri de rang înalt ar putea autoriza utilizarea acestuia.

Acest tip de robot letal este deja folosit în alte părți ale Statelor Unite. În 2016, poliția din Dallas, Texas, a folosit un robot înarmat cu explozibil C-4 pentru a ucide un lunetist care a ucis doi ofițeri și a rănit alți câțiva.

Departamentl de poliție San Fransisco a spus că nu deține în prezent roboți echipați cu forță letală, dar a spus că măsura ar putea fi necesar în viitor.

Nici o politică nu poate anticipa fiecare situație imaginabilă sau circumstanță excepțională cu care se pot confrunta ofițerii. Deparatmentul trebuie să fie pregătit și să aibă capacitatea de a răspunde proportional.

Guvernul federal a distribuit de mult echipamente militare, uniforme de camuflaj, baionete și vehicule blindate pentru a ajuta forțele locale de aplicare a legii.

Dar o lege a statului California, adoptată anul acesta, cere acum forțelor de poliție ale orașului să inventarieze echipamentele de calitate militară și să solicite aprobare pentru utilizarea lor.

Mișcarea ar putea face oamenii din ce în ce mai departe de folosirea forței și de consecințele utilizării ei și ar putea face mai uşoară luarea deciziilor de a folosi forţa letală în primul rând.

Cele mai citite

Related Articles