Românii inovează domeniul medical cu soluții digitale de ultimă generație

România este o țară care se remarcă prin talentul și creativitatea celor care activează în domeniul medical. De la dispozitive care ajută la recuperarea pacienților la domiciliu, până la proteze personalizate sau organe artificiale printate 3D, românii dezvoltă soluții medicale digitale care pot schimba vieți.

Un exemplu este produsul creat de Camil Moldoveanu, co-fondatorul unei firme românești care oferă o alternativă la recuperarea în clinică. Este vorba despre un dispozitiv care se conectează la o aplicație și monitorizează mișcările pacientului, ghidându-l să facă exercițiile de kinetoterapie corect. Produsul este unic prin faptul că arată membrul afectat în trei dimensiuni și analizează până la 12 metrici pentru a evalua progresul pacientului.

Produsul este folosit deja de mii de pacienți străini, mai ales în Germania, unde este decontat de casa națională de asigurări de sănătate. În România, însă, nu este decontat, deși este recomandat de medicii ortopezi care au observat rezultate bune la pacienții lor.

Un alt exemplu este proiectul realizat de studenții și profesorii de la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Universității Politehnica din București. Ei lucrează la proteze personalizate pentru pacienții care au defecte craniene, printate 3D dintr-un material biocompatibil. Protezele sunt adaptate la forma și dimensiunea craniului fiecărui pacient și sunt implantate cu ajutorul unui ciment special care favorizează osteointegrarea.

Proiectul este încă în faza de cercetare, dar are potențial mare pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților care suferă de traume sau tumori cerebrale.

Nu în ultimul rând, un alt exemplu este cel al cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA), care au reușit să creeze organe artificiale printate 3D, cum ar fi ficatul sau rinichii. Aceste organe sunt realizate din celule stem prelevate de la pacient și pot fi folosite pentru testarea eficienței și siguranței unor medicamente sau tratamente noi.

Proiectul este finanțat prin programul Horizon 2020 al Uniunii Europene și are ca scop reducerea numărului de animale folosite în experimente medicale.

De același autor

Related Articles