Primul muzeu imersiv din România

Un nou spațiu cultural și-tehologic se va inaugura la finalul acestei luni în capitală. Este vorba despre Museum of Immersive New Art – MINA, primul muzeu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est.

Astfel de muzee digitale au mare succes în străinătate. Primul muzeu imersiv din România se află în București, în Pipera, în fosta fabrică de calculatoare.

MINA este un proiect inovator, care combină arta și tehnologia într-un spațiu senzorial pentru toate vârstele. Vizitatorii vor putea admira operele unor artiști celebri, precum Gustav Klimt, sau vor putea explora lumea subacvatică, într-un spectacol educațional cu o componentă de sustenabilitate. Proiecțiile multimedia sunt realizate de artiști români, care au folosit animații, sunet și lumină pentru a crea o experiență imersivă audio-vizuală.

Un element deosebit al muzeului este ghidul virtual, care folosește inteligența artificială pentru a interacționa cu vizitatorii. Mina este un avatar care va răspunde în timp real la întrebările curioșilor și îi va însoți pe parcursul expozițiilor.

Muzeul se află în fosta fabrică de calculatoare ICE FELIX, care a fost renovată special pentru acest proiect. Spațiul are o suprafață de 2.500 de metri pătrați și poate găzdui până la 600 de persoane simultan.

MINA se va deschide publicului pe 25 august, iar un bilet va costa 50 de lei. Copiii sunt publicul țintă.

Muzeul are ca scop creșterea consumului cultural și a calității producției culturale în România, dar și promovarea artei digitale ca formă de expresie artistică contemporană.

De același autor

Related Articles