În sfârșit! Aplicațiile preinstalate pe Windows 11 vor putea fi dezinstalate în NOUL UPDATE – 23H2

Te-ai saturat ca, după ce îți instalezi windows-ul pe device-ul tău personal, Microsoft să îți vâre pe gât tot felul de unelte de care poate că tu nu ai nevoie? Pornind de la OneDrive-ul și Cortana din oficiu, la deja apusa platformă Skype și până la Bing și mult detestatul Internet Explorer, transformat de vreo 8 ani încoace în ceva mai acceptatul Microsoft Edge?

Dacă da! Nu ești singurul… dar asta este dovada evidentă că, în ciuda părerii celor de la Apple, Microsoft deține, cu adevărat, aproape un monopol asupra platformei PC.

O luptă pentru dominație

Însă competiția cu Google determină dezvoltatorul Windows să aducă împreună cu sistemul de operare cât mai multe aplicații preinstalate, în speranța că va obține astfel un avantaj decisiv. Cu toate acestea lista aplicațiilor promovate cu îndârjire duce mult mai departe decât browserul Edge, Microsoft promovând și asistentul Cortana, propria soluție Remote Desktop și chiar aplicații potrivite mai degrabă pe ecranul unui smartphone, precum People (agendă de contacte), Photos și Camera.

Numite “inbox apps” în terminologia Microsoft, aplicațiile preinstalate cu Windows 11 asigură un decor plăcut în Start Menu, dar puține pot fi considerate cu adevărat utile. Spre exemplu, alături de aplicații precum Notepad, Paint și nou venitul Clipchamp (soluție pentru editare video) întâlnim și veritabile reclame pentru suita Office 365, aplicațiile din acest pachet părând instalate, până încerci efectiv să le accesezi, sublinează jurnaliștii tech de la ZonaIT.

Pariu că nu te așteptai ca după ce ai plătit pentru o licență Windows 11 să fii întâmpinat cu o oferte de abonament pentru aplicații Office.

În timp ce utilizatorii au trebuit să recurgă la Powershell pentru a dezinstala aceste aplicații, acestea pot fi acum dezinstalate cu doar câteva click-uri. Aceste aplicații au fost odată considerate experiențele de bază ale Windows, iar acum majoritatea rămân doar o idee ulterioară și sunt rar actualizate, conform websetnet.net.

Cortana – înlocuită de AI

Majoritatea acestor aplicații preinstalate nu ocupă mult spațiu, așa că nu reușești mare lucru dezinstalându-le, dar opțiunea de a le îndepărta complet ar trebui să existe de la bun început, doar că Microsoft nu s-a putut mulțumi cu afișarea unei liste cu propuneri de aplicații, la configurarea inițială a sistemului de operare.

Spre exemplu, oricât de mult și-ar fi dorit conducerea Microsoft, majoritatea utilizatorilor nu a fost niciodată impresionați de Cortana, alternativa windows pentru Google Assistant. Ambele au ajuns între timp să fie complet depășite, noi interpretări bazate pe tehnologiile generative AI fiind în stadii avansate de pregătire atât pentru ecosistemul Google, dar și Microsoft.

Astfel, după principiul mai bine mai târziu decât niciodată, Microsoft va permite curând dezinstalarea Cortana. Însă doar pentru a face loc înlocuitorului derivat din ChatGPT.

În sfârșit poți scăpa de Edge

Opțiunea de a dezinstala Cortana este prezentă de la începutul acestei luni pentru utilizatorii înrolați în grupul de testare Windows Insiders, urmând să fie inclusă cu următoarea revizie Windows 11. Tot atunci vei putea dezinstala și aplicațiile Photos, People și Remote Desktop.

Mai mult decât atât, tot de pe ZONĂ am aflat că Microsoft îți va permite să dezinstalezi și Browserul lor Edge, însă doar pe Windows 11.

Parte din efortul de aliniere la regulile Digital Markets Act (DMA), mplicabile pentru Zona Economică Europeană (SEE), Microsoft trimite acum dezinstalarea oricăror aplicații livrate cu sistemul de operare Windows 11. Modificările între care se regăsesc și alte îmbunătățiri vizând partea de funcționalitate vin incluse cu actualizarea din noiembrie 2023 pentru Windows 11, versiunea 23H2.

Diferențiere mai clară între setările Windows 11 și aplicații obișnuite

Actualizat la cea mai recentă versiune, Windows 11 identifică acum în mod distinct funcționalitatea sistemului de operare meniurile Settings, Start și Search, aplicând etichete relevante ce ar trebui să ușureze identificarea categoriei din care face parte fiecare setare. Spre exemplu, setările diferitelor  componente ale sistemului de operare pot fi găsite în meniul Settings > System > System Components.

Totodată, în Start Menu, lista All Apps apare cu titlul All, în timp ce diferitele ghiduri și aplicații incluse cu sistemul de operare au primit eticheta System. Aceeași regulă se aplică și pentru funcția Search, anumite rezultate apărând cu eticheta System dacă sunt componente Windows.

Versiunea 23H2 – aduce modificări în Media Creation Tool

Așadar, noul Windows 11 23H2 este proaspat lansat si aduce cateva lucruri noi, cum ar fi, printre altele, folosirea Media Creation Tool pentru a crea Windows 11 installation media – după cum aflăm de pe site-ul windowslatest.com.

În plus noua versiune de Windows vine și cu alte noi modificări faine și interesante expuse într-un tutorial bine structurat pe canalul de Youtube – Tutoriale cu Raul.

În concluzie Microsoft lucrează cu drag și spor pentru a oferi utilizatorilor o experiență cât mai bună, cel puțin în aparență!

Sursa foto: neowin.net

Cele mai citite

Related Articles