Guvernul român analizează posibilitatea de a interzice folosirea aplicației TikTok în instituțiile publice

Guvernul român analizează posibilitatea de a interzice folosirea aplicației TikTok în instituțiile publice, după ce Comisia Europeană și alte state membre au luat această măsură din cauza riscurilor de securitate cibernetică. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că urmează o evaluare a situației și că este nevoie de o lege a securității cibernetice pentru a putea interveni în astfel de cazuri. TikTok este o aplicație populară de partajare a conținutului video scurt, deținută de compania chineză ByteDance, care a fost acuzată de colectarea datelor personale ale utilizatorilor și de colaborarea cu autoritățile chineze. Potrivit unor surse din domeniul securității cibernetice, TikTok prezintă mai multe riscuri pentru utilizatori și pentru securitatea națională. Printre acestea se numără:

  • Colectarea excesivă de date personale, cum ar fi locația, contactele, mesajele și activitatea online. Relația cu Partidul Comunist Chinez (PCC), care ar putea avea acces la datele utilizatorilor și le-ar putea folosi în scopuri politice sau militare.
  • Utilizarea neclară a datelor colectate, care ar putea fi vândute sau distribuite altor entități fără consimțământul utilizatorilor.
  • Manipularea masivă și controlul social prin difuzarea de conținut fals sau tendențios care ar putea influența opinia publică sau comportamentul electoral.

TikTok a negat în repetate rânduri acuzațiile privind riscurile de securitate și a susținut că respectă legile și reglementările din țările în care operează. Aplicația are peste 1 miliard de utilizatori la nivel global și este foarte populară în rândul tinerilor. Cu toate acestea, mai multe țări au impus restricții sau interdicții asupra TikTok din motive de securitate națională sau protecție a datelor personale.

Cele mai citite

Related Articles