Duolingo va înlocui contractorii cu inteligență artificială și devine oficial o companie AI-first
După ce a integrat un chatbot AI în aplicație, Duolingo mai face un pas către viitor și anunță că va înlocui contractorii cu inteligență artificială pentru sarcinile repetitive, într-un „efort” de a permite angajaților să se concentreze pe muncă creativă și probleme reale.

Articol editat de Radio Resita, 4 mai 2025, 11:49 / actualizat: 5 mai 2025, 11:53
Contractorii sunt persoane sau firme externe angajate de o companie pentru a presta anumite servicii sau a îndeplini anumite sarcini, fără a fi angajați permanenți ai acelei companii. Aceștia lucrează pe baza unui contract (de unde vine și termenul contractor) și, de obicei, nu beneficiază de aceleași drepturi și avantaje ca angajații interni (cum ar fi asigurările, concediile plătite etc). Exemple de contractori pot fi dezvoltatori software, traducători, designeri grafici sau consultanți care lucrează pe proiecte specifice.
De ce „AI-first” acum?
Potrivit The Verge, Luis von Ahn, cofondatorul și CEO-ul Duolingo, a trimis un e-mail intern tuturor angajaților în care explică faptul că tranziția companiei către un model „AI-first” este esențială. „Inteligența artificială schimbă deja modul în care lucrăm. Nu mai este vorba despre dacă sau când. Se întâmplă acum”, a scris von Ahn într-un mesaj ulterior publicat și pe contul oficial de LinkedIn al companiei.
Prin urmare, strategia va include o serie de „constrângeri constructive”, iar una dintre cele mai importante decizii este să înlocuiască contractorii cu inteligență artificială acolo unde sarcinile pot fi automatizate.
În esență, echipelor existente li se va permite să facă noi angajări (headcount) doar dacă demonstrează că nu pot automatiza mai mult din activitatea lor. De asemenea, Duolingo va evalua utilizarea AI în procesele de recrutare și în evaluările de performanță.
Această schimbare nu are ca scop concedierea angajaților, a subliniat von Ahn, ci eliminarea blocajelor din procese, astfel încât „Duos” (numele intern dat angajaților Duolingo) să poată lucra la sarcini creative și strategice, nu la activități repetitive.
„Înlocuirea contractorilor cu inteligență artificială nu înseamnă că renunțăm la grija față de angajați”, a adăugat CEO-ul. În plus, compania promite programe de mentorat și instruire în folosirea AI.
Un alt motiv strategic din spatele deciziei de a înlocui contractorii cu inteligență artificială este legat de volumul uriaș de conținut educațional necesar. Crearea manuală a lecțiilor și exercițiilor ar dura decenii, spune von Ahn. Prin automatizare, Duolingo poate livra acest conținut către milioane de utilizatori într-un timp record. Mai mult, tehnologiile AI permit dezvoltarea de noi funcții, cum ar fi lecțiile prin apel video, un obiectiv care anterior părea imposibil de atins fără angajați umani.
Un trend mai larg în industrie
Mișcarea Duolingo vine în contextul în care și alte companii, precum Shopify, cer echipelor să justifice orice cerere de resurse umane suplimentare doar dacă AI nu poate rezolva problema. Clar, tehnologia devine un criteriu-cheie de eficiență în marile organizații.
Tendința asta se strecoară deja și prin marile companii din România. De fiecare dată, inițiativa vine de la niște executivi cu ținte financiare imposibil de atins, care cred că singurul loc de unde mai pot tăia e din oameni. Sunt acei „yes-men” de carieră, mari vizionari pe hârtie, care n-au muncit efectiv o zi în viața lor, dar îți vând lecții despre succes. Dacă faci ca ei și nu iese, evident că tu ai greșit implementarea. Dar dacă, printr-un miracol, iese, atunci brusc e meritul lor, că doar ei „au avut viziunea”.
Sursa zonait.ro
Victor Romanescu