Se întâmplă deseori să avem o melodie în minte, a cărei linie melodică să o putem fredona, dar nu ne amintim numele piesei, situație în care suntem „bântuiți” de această necunoscută. Tehnologia vine cu câteva ajutoare în privința aceasta, însă Google oferă lovitura de grație, dă nume melodiei din mintea noastră.

Ideea nu este chiar nouă. Internetul a tot jonglat cu aplicatii si site-uri care, care mai de care mai interesante, site-uri ce, în teorie cel puțin, ajută utilizatorii ce suferă de lapsus să își găsească melodiile preferate. Toate acestea funționează și nu prea. Așa că, vrând-nevrând, tot la Shazam si la căutari tradiționale ne întoarcem.

Shazam care este o aplicație care după ce o pornești, ascultă melodia dorită, a cărei nume, de exemplu, nu ți-l amintești, de la radio, din difuzorul unui local sau din alta sursă de sunet, și cu o precizie de peste 90%, gasește, nu doar numele piesei dar și alte detalii, de la versuri, la clipuri și chiar și aceeași melodie in alte interpretări. Având în același timp o plajă de titluri: de la melodii romanești vechi cum ar fi „Lalele, lalele” de Luigi Ionescu, până la cele mai noi aflate in topuri și trending.

What’s the song de la Google

Dar ce ne facem atunci când nu avem de unde să îi dăm Shazamului sa asculte melodia, pentru că singura sursă „audio”, se află doar la noi în cap. O putem fluiera, o putem fredona, dar fără să ne amintim cum se numește.

Google salvează situația și introduce o mică funcție care vă permite să vă exersați talentul de cântăreți sau cântărețe. Așadar pe telefonul mobil, în widget-ul pentru search bar, apăsați pe icon-ul microfonului și rostiți „what’s the song” – „care este cântecul”.

Google va recunoaște comanda și va semnala prin „listening for music”. Acela este momentul în care începeți să fredonați cântecul vreme de aproximativ 10-15 secunde, după care assistant-ul va reveni cu rezultatele.

Google va indica atât versurile, cât și informații despre cântec.

Rezultate care, din câte am testat, funcționează foarte bine pentru piese străine, mai ales în engleză, dar găsește și melodii din topurile moderne românești, cum ar fi „Cine m-a facut om mare”, piesa Deliei sau Carla’s Dreams „Sub pielea mea”. Totuși partea interesantă este că în încercările mele eșuate, în care am fredonat melodii românești mai vechi, am primit ca rezultate tot felul de piese de care nu am auzit până acum, dar care seamănă pe alocuri cu melodiile căutate de mine.

Puțin depinde și de cât bine vă pricepeți la cântat. Restul fiind o joacă din care, spun dezvoltatorii acestei funcții, aplicația învață și se dezvoltă, urmând ca după o perioadă de timp capacitatea de a detecta melodiile fredonate crește, precum și plaja melodiilor căutate!

Dacă rezultatul este suficient de precis, Google va indica atât versurile, cât și informații despre cântec. De asemena, puteți să și fluierați melodia sau să o cântați efectiv. Cu ajutorul datelor memorate prin „machine learning”, algoritmul funcției va converti sunetele într-o secvență de numere care echivalează actualele note muzicale ale piesei. Această secvența va fi apoi comparată cu melodiile existente și va reda cel mai apropiat rezultat. Compania precizează că funcția va fi optimizată de așa natură încât să ignore instrumentele muzicale sau calitatea vocii, pentru a fi mult mai accesibilă. De aceea, nu trebuie sa ai o voce de aur pentru a găsi numele piesei care nu te lasa sa dormi. Este suficient doar sa indici ritmul, iar Google se ocupa de restul.

Concluzia? În urma testelor rezultatele au venit rapid și cu o acuratețe impresionantă. Nu stiu cât de bine s-ar descurca motorașul în ceea ce privește sonoritațile mai obscure, dar pentru majoritatea industriei muzicale își face bine treaba.

What’s the song, fredonați și aflați! Distrație plăcută sau Have fun, cum ar zice dezvoltatorii acestei funcții!

foto TopTechKnow.com