Specialiştii în securitate cibernetică din cadrul Eset au întocmit, recent, o listă cu cele mai importante cinci aspecte de care trebuie să ţină cont utilizatorii atunci când lucrează de acasă, printre recomandări aflându-se soluţiile software antivirus şi protejarea conexiunilor wireless.

Un prim pas către utilizarea în siguranţă a dispozitivului pe care se munceşte de acasă este routerul.

Specialiştii explică faptul că, dacă se optează pentru un router de clasă business mai costisitor, acesta va deţine opţiuni de securitate suplimentare, cum ar fi un firewall de inspecţie a pachetelor, protecţia împotriva atacurilor Denial-of-Service (DoS), filtrarea conţinutului şi multe altele.

Nu trebuie să fii expert pentru a opera cu unele dintre aceste funcţii de securitate mai speciale, însă routerele business sunt, de obicei, mai sigure şi au un suport bun pentru a-ţi indica cum să-l setezi. Unele vin cu feed-uri de ameninţare încorporate, aşa că pot bloca ameninţări foarte avansate. De asemenea, este important să verificaţi dacă firmware-ul este actualizat la zi atunci când instalaţi routerul şi verificaţi periodic – să zicem, o dată pe lună – dacă există actualizări de produs„, susţine Cameron Camp, cercetător de securitate.

A doua măsură de prevenţie se referă la utilizarea soluţiilor software de securitate care includ mai multe straturi de protecţie, alături de menţinerea sistemului de operare şi aplicaţiile actualizate la zi, în mod automat, de preferat.

Potrivit recomandărilor, a treia pe listă este securizarea propriului dispozitiv de lucru, prin parole puternice.

„O parolă cunoscută de toată lumea nu mai are nicio întrebuinţare. Prin extensie, familia dvs. nu ar trebui să folosească dispozitivele dvs. pentru activăţi precum chatul cu prietenii sau streaming-ul online. Aţi putea, de asemenea, să setaţi intervale scurte de timeout, astfel încât dispozitivul să se blocheze automat atunci când nu este utilizat pentru o perioadă. Şi poate că prietenii virtuali, precum Alexa sau Siri, ar putea lua o pauză câtă vreme participaţi la apeluri sau întâlniri video care implică date sensibile”, subliniază specialiştii.

O altă iniţiativă aduce în prim plan vigilenţa în faţa atacurilor cibernetice, mai ales prin e-mail (BEC, Business email compromise).

Astfel, toate mesajele primite prin poşta electronică trebuie studiate, mai ales dacă este vorba despre e-mailurile nesolicitate. Experţii în securitate cibernetică recomandă, totodată, vizionarea de podcasturi sau videoclipuri despre securitate, dar şi cursuri gratuite, ce pot oferi o bază solidă în orice aspect imaginabil al securităţii.

Totuşi, nu alegeţi un curs mult prea avansat; în schimb, găsiţi câteva pe care le puteţi înţelege cu uşurinţă, care vă vor ghida pas cu pas în diverse module de bază. Am centralizat într-un articol anterior o serie de cursuri online gratuite, care s-ar putea dovedi destul de utile. În era informaţiei, ignoranţa este o alegere”, susţin specialiștii de la Eset

Compania Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

sursa Agerpres