CERT-RO: Mii de conturi din România au fost deturnate de infractori cibernetici

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică atrage atenţia asupra unui tip de atac, care a început să fie notificat ca incident de către utilizatori din România, fiind vorba despre încercări ale atacatorilor de a obţine acces la conturile de WhatsApp ale unor persoane țintă, prin tehnici de inginerie socială.

Conform unei notificări postate pe site-ul CERT-RO, conturile de WhatsApp sunt legate de numerele de telefon ale utilizatorilor, iar în momentul autentificării (login) într-un cont existent, aplicaţia va trimite automat utilizatorului un „one-time code” (parolă unică), prin SMS, pentru a verifica numărul de telefon. În acest sens, atacatorii abuzează de acest proces, pentru a încerca preluarea controlului acelor conturi de WhatsApp ale utilizatorilor vizaţi.

Informații false, promoții și e-commerce

Infractorii cibernetici folosesc conturi de WhatsApp deturnate pentru a distribui, către utilizatorii vizaţi, mesaje ce conţin informaţii false cu privire la promoţii pentru platformele de e-commerce (de exemplu oferte speciale).

Prin aceste mesaje, victimele sunt păcălite să trimită „codul promoţional” primit pe telefon, acela fiind de fapt codul de înregistrare la WhatsApp.

Atacatorii joacă rolul unui prieten sau a WhatsApp Support Team. În multe cazuri, atacatorii obţin numărul de telefon al unei victime prin intermediul unui cont de WhatsApp deja compromis. Următorul pas constă într-o nouă instalare a aplicaţiei pe telefonul atacatorului, în cadrul căreia este furnizat numărul de telefon al victimei. Aceasta va primi prin SMS un cod de înregistrare, care este solicitat ulterior de atacatorul care joacă rolul unui prieten, ori chiar a WhatsApp Support Team”, susţin reprezentanţii CERT-RO.

În situaţia în care un utilizator are telefonul închis (de obicei pe timpul nopţii), atacatorul poate introduce în mod repetat codul greşit de înregistrare la WhatsApp. Astfel, atacatorul va avea opţiunea efectuării verificării vocale, în cadrul căreia WhatsApp va apela telefonul utilizatorului şi va transmite codul citit „cu voce tare” într-un mesaj.

Desigur, mesajul audio va fi redirecţionat către mesageria vocală a victimei, care poate fi accesată cu uşurinţă, în situaţia în care victima nu a schimbat parola implicită (default), avertizează specialiştii.

Cum poate fi recuperat contul pierdut

În cazul în care contul de Whatsapp a fost pierdut, acesta poate fi recuperat astfel: dacă aţi fost victima unui astfel de atac, puteţi să intraţi în contul de WhatsApp prin intermediul numărului de telefon, după care veţi primi un nou cod de înregistrare, iar atacatorul va fi delogat.

Pentru cazul în care atacatorul a activat autentificarea în 2 paşi (2FA), poate fi necesar să aşteptaţi 7 zile pentru a accesa contul, fără verificarea prin doi paşi. Victimele care preferă să șteargă şi să reinstaleze aplicaţia vor pierde istoricul conversaţiilor, în cazurile în care nu au la dispoziţie copii de siguranţă (back-up) anteriorare, care să funcţioneze”, subliniază experţii CERT-RO.

Masurile de siguranță

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică are o serie de sfaturi pentru securizarea contului de WhatsApp:

  • activarea opţiunii „Two-Step Verification” a WhatsApp, ce poate fi găsită în cadrul setărilor pentru aplicația WhatsApp;
  • schimbarea PIN-ului pentru mesageria vocală (mai multe informații în acest sens pot fi obținute prin contactarea furnizorului de telefonie mobilă);
  • nu împărtășiți cu nimeni codurile de verificare sau „one-time passwords” specifice contului de WhatsApp;
  • nu răspundeți mesajelor venite de la un contact sau de la un străin, prin care sunt solicitate aceste coduri;
  • nu accesați link-uri și nu oferiți date personale în cadrul acestor conversații;
  • verificați autenticitatea mesajului prin mijloace alternative, precum apelarea contactului (dacă mesajul provine de la un contact necunoscut, raportați numărul către WhatsApp).

sursa: bzi.ro
sursa foto: hotnews.ro

De același autor

Related Articles