Câte zile trebuie să muncești pentru a-ți permite un iPhone 12 Pro

Preţurile telefoanelor premium au depăşit de ceva timp bariera celor 1000 de euro, însă acestea se vând foarte bine în continuare, chiar şi în această perioadă de pandemie.

Pe 13 octombrie Apple a lansat noua serie iPhone, serie formată în premieră din 4 modele: iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro şi iPhone 12 Pro Max.

Picodi.com, o platformă internaţională de smart-shopping, a realizat o analiză ce prezintă prețurile reale ale iPhone-ului 12 Pro în raport cu un salariul obișnuit în câteva țări ale lumii.

Practic aceştia au luat iPhone 12 Pro de 128 GB + salariul mediu brut din fiecare ţară și au calculat câte zile de muncă sunt necesare pentru ca cetățeanul din țara respectivă să își poată cumpăra cu banul jos acest model de iPhone.

Aproape două luni (de zile lucrătoare) pentru România

Prețul oficial al iPhone-ului 12 Pro în versiunea de 128 GB va fi de 5899 de lei în România. Însă, în cutia cu iPhone-ul din acest an nu vom găsi nici încărcător, și nici căști.

Conform celor mai noi date INS, salariul mediu pe economie în România este de 5337 lei brut (3275 net). Acest lucru înseamnă că un român obișnuit ar trebui să muncească 37,8 zile pentru a putea achiziționa un iPhone 12 Pro, fără a mânca nimic și fără a da banii pe nimic altceva (facturi, cumpărături, medicamente, ori alte cheltuieli diverse).

În comparație cu Indexul iPhone de anul trecut, rezultatul României s-a înrăutățit cu 1,4 zile.

Peste patru luni (de zile lucrătoare) pentru Ucraina

Salariile mari din Elveția permit cumpărarea unui nou iPhone în 4,4 zile de muncă. Salarul mediu din Statele Unite face posibilă cumpărarea acestui gadget în 6,1 zile lucrătoare, și un australian sau un locuitor obișnuit al Luxemburgului pot obține noul iPhone 12 Pro în 6,6 zile lucrătoare.

Cele mai slabe rezultate dintre țările în care Apple a dezvăluit prețul iPhone-ului 12 Pro se regăsesc în Filipine și Ucraina – în aceste țări, un locuitor obișnuit trebuie să economisească 88,2 și, respectiv, 87,0 zile pentru a-și permite noul iPhone.

În Italia și Austria, noul gadget valorează 18,3 și, respectiv, 10,8 zile de muncă, iar în Bulgaria, vorbim despre 47,3 zile.

Metodologie și sursa informațiilor

Indexul iPhone 2020 a fost calculat în baza prețurilor oficiale ale iPhone-ului 12 Pro (cu o memorie de 128 GB) anunțate public de Apple sau vânzători locali autorizați.

Salariile medii pe economie provin din paginile oficiale ale instituțiilor naționale de statistică și ale ministerelor relevante și sunt actuale în ziua publicării prețurilor iPhone-ului în țara respectivă.

Salariul mediu lunar a fost împărțit la 21 de zile – cantitatea medie de zile lucrătoare dintr-o lună. În țările în care instituțiile de statistică folosesc tarife săptămânale, a fost împărțit salariul la 5 zile, aflăm de pe site-ul Picodi.com.

sursa foto: gadget.ro

De același autor

Related Articles