Apple și Google se confruntă cu presiunile legale din cauza dominației serviciilor mobile din Regatul Unit

Apple se confruntă cu încă mai multe reglementări, deoarece organul de control al concurenței din Marea Britanie lansează o investigație asupra modului în care Apple și Google domină piața serviciilor mobile.

Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) a declarat că va investiga acum ambele companii pentru dominația lor în ceea ce privește browserele, magazinele de aplicații și jocurile în cloud.

Pentru o perspectivă asupra acestei dominații, CMA subliniază că 97% din toată navigarea web mobilă din Regatul Unit utilizează fie motorul de browser Apple, fie Google.

Autoritatea de reglementare a publicat un raport inițial în iunie. Acum a decis să treacă la o investigație completă, deoarece furnizorii de browsere, dezvoltatorii web și furnizorii de servicii de jocuri în cloud s-au plâns că statusul actual limitează inovația și crește costurile. După cum știm, atât Apple, cât și Google susțin că controalele pe care le pun sunt concepute pentru a proteja utilizatorii.

Există două nuclee principale ale reclamațiilor: impactul controlului browserului asupra dezvoltatorilor web și cel al controlului App Store asupra distribuției de jocuri în cloud.

Dezvoltatorii web susțin că restricțiile impuse de Apple, combinate cu o subinvestiție sugerată în tehnologia browserului său, duc la costuri suplimentare și frustrare, deoarece trebuie să facă față erorilor atunci când construiesc pagini web. Ei susțin că nu au de ales decât să creeze aplicații mobile personalizate atunci când un site web ar putea fi suficient.

CMA afirmă, de asemenea, că concurența slabă pe piața browserelor se datorează în parte faptului că Safari și Chrome sunt preinstalate pe dispozitivele mobile. De asemenea, se spune că cererea Apple ca toate browserele iOS să utilizeze WebKit, motorul care conduce Safari, limitează dezvoltarea pieței și inovația.

Când vine vorba de serviciile de jocuri în cloud, CMA este sigură că Apple nu permite ca acestea să fie listate în App Store.

Conform regulilor companiei, aplicațiile care oferă acces la colecții de jocuri nu sunt permise. Aceste jocuri trebuie trimise individual și apoi aprobate de Apple.

Autoritatea de reglementare va analiza ce acces au serviciile de jocuri în cloud la magazinele de aplicații de pe dispozitivele mobile. Acest lucru fiind puțin ciudat, având în vedere că aceste jocuri pot fi de obicei accesate prin browsere.

În urma demersurilor s-a decis că ancheta va începe acum. Autoritatea pentru Concurență și Piețe trebuie să-și încheie investigația în termen de 18 luni.

Dacă decide că Apple sau Google are un efect negativ asupra concurenței, are puterea de a impune remedii întreprinderilor sau de a sugera legislația pe care o consideră necesară.

De exemplu, Apple i se poate cere să accepte alte motoare de browser decât WebKit sau să ofere o gamă de browsere în timpul configurării dispozitivului pentru a depăși efectele distorsionante ale preinstalării.

De asemenea, Apple i se poate cere să elimine restricțiile din App Store privind serviciile de jocuri în cloud.

Sursa: computerworld.com

De același autor

Related Articles