AMD anunță oficial noile plăcile video Radeon RX 7000

Noua arhitectură a celor de la AMD pentru generația de plăci Radeon RX 7000 este RDNA 3, iar de această dată producătorul s-a concentrat foarte mult pe eficiența per watt, ceea ce înseamnă că noile plăci vin cu un consum ceva mai mic decât oferta competiției.

  • Procesorul grafic care este dezvoltat pe tehnologia de 5nm de la TSMC și are o dimensiune de 300mm pătrați;
  • Memoria cache care are o litografie pe 6nm și vine sub forma a șase unități de câte 37mm pătrați, unități care înconjoară chip-ul grafic.

Această schimbare le-a permis celor de la AMD să ducă performanța la un nivel nemaivăzut pe un produs Radeon. RDNA 3 oferă, per total, cu 54% mai multă performanță per watt decât generația precedentă. Asta în sine este o îmbunătățire interesantă, în special atunci când luăm în considerare consumul plăcilor.

Performanța IPC a fost dublată, ceea ce înseamnă că noile plăci sunt mai forțoase decât se așteptau unii. Pot atinge valori FPS de-a dreptul imense și performanța în jocuri cu Ray-Tracing ar trebui să fie dublată. Și cu includerea noului conector DisplayPort 2.1, plăcile video AMD Radeon RX 7000 suportă niște rate de refresh impresionante: 8K la 165Hz și 4K la 480Hz.

Frecvențele sunt și ele mari, astfel procesorul funcționează la 2.5GHz, în timp ce shaderele rulează puțin mai jos, la 2.3GHz. Asta rezultă într-o reducere cu 25% a consumului comparativ cu RDNA 2 și oferă un spor de performanță de circa 18 procente.

AMD au îmbunătățit rețeta lansării precedente și au înțeles faptul că viitorul va fi la rezoluție mare. Astfel Radeon RX 7900 XTX vine cu 24GB de memorie video GDDR6. Frecvența este fix cea despre care discutam mai devreme, adică 2.5GHz pe nucleul grafic și 2.3GHz pe shadere, iar consumul pentru noul flagship al producătorului este de 355W.

Apoi avem Radeon RX 7900 XT care vine cu ceva mai puțină memorie video, 20GB, și frecvențe ceva mai mici. Însă asta se traduce într-o scădere a consumului care este de 300W. Ambele plăci sunt dotate cu DisplayPort 2.1 și vor îngloba toate tehnologiile producătorului.

AMD se mândresc cu aceste plăci și performanța lor în jocuri. Performanța în gaming la rezoluție 4K este simțitor îmbunătățită, dar nici Ray-Tracing-ul n-a scăpat fără un boost semnificativ.

Jocuri video testate pe setări Ultra cu rezoluție 4K precum Hitman 3 și Cyberpunk 2077 ruleză la o medie de 75 de fps.

Prețul acestor plăci video va fi de 999 de dolari pentru AMD Radeon RX 7900 XTX și 899 pentru AMD Radeon RX 7900 XT. În România nu le vom găsi la 5.000 de lei, întrucât trebuie să ținem cont și de TVA și taxele specifice, însă cred că un preț real pentru flagship ar fi undeva pe la 6.500 – 7.000 de lei, în timp ce versiunea fără al doilea X va fi cu vreo 500-550 de lei mai ieftină.  Noile GPU-uri AMD Radeon RX 7000 vor fi lansate în curând, pe data de 13 decembrie 2022.

Sursa: zonait.ro

De același autor

Related Articles