Victorie din a treia încercare. România a învins Finlanda în Liga Naţiunilor

Naţionala de fotbal a României a obţinut cea dintâi victorie în actuala ediţie a Ligii Naţiunilor. După înfrângerile suferite în Muntenegru şi Bosnia-Herţegovia, tricolorii au repurtat acasă un succes la limită, 1-0, în faţa Finlandei.

Pe arena Rapid-Giuleşti, în faţa a circa 14.000 de suporteri, elevii lui Edi Iordănescu au făcut o primă repriză foarte bună; cea dintâi mare ocazie a României a venit în minutul 14, când mingea trimisă cu capul de Cicâldău a lovit transversala porţii adverse. În minutul următor, tricolorii au primit penalty la un fault în careu comis de Uronen la Darius Olaru. Goalkeeperul Joronen a scos însă mingea trimisă pe centrul porţii de Puşcaş.

Minutul 30 a adus golul mult-aşteptat: Nicușor Bancu a deschis scorul cu o lovitură de cap din centrul careului, după o centrare de pe dreapta a lui Puşcaş. Până la finalul reprizei, România a mai avut câteva ocazii bune, irosite însă de Puşcaş, Sorescu şi Marius Marin.

Partea a doua a întâlnirii a adus în teren o echipă finlandeză mult mai ofensivă. Oaspeţii au forţat egalarea, iar tricolorii au mizat mai mult pe arma contraatacului. Finlanda a avut ocazii mari, dar fie intervenţiile lui Niţă, fie imprecizia atacanţilor a făcut ca tabela să nu se modifice. De cealaltă parte, România a ripostat timid, ghinionistul Puşcaş fiind în prim-planul acţiunilor noastre ofensive. Intrat în partea a doua a meciului, Mihăilă a reuşit o cursă frumoasă pe partea stângă şi a şutat în forță din unghi, la colțul scurt. Portarul Joronen a fost însă la post şi a respins mingea în corner.

Pe finalul întâlnirii, tricolorii au trăit periculos: finlandezii au forţat egalarea în faţa unei echipe tricolore devenite mult prea defensive. Cea mai mare şansă de gol a oaspeţilor a fost aceea din minutul 87, când Pohjanpalo a primit o pasă perfectă în centrul careului, dar a şutat de puţin pe lângă poartă.

A fost în final 1-0, iar Iordănescu jr. bifează prima victorie din mandatul de selecţioner al României. În celălalt meci din grupa B3 a Ligii Naţiunilor, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina au încheiat la egalitate, 1-1.
Deşi a obţinut trei puncte în faţa Finlandei, România rămâne deocamdată pe ultimul loc al grupei. Marţi, 14 iunie, tricolorii vor întâlni, tot acasă, selecţionata Muntenegrului.

foto: facebook Mihail-Iliuţă Boru

De același autor

Related Articles