Un milion de lei – premiul Guvernului pentru David Popovici

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunţat că va fi alocată înotătorului David Popovici suma de un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului. Banii recompensează performanţa istorică a sportivului de 17 ani, care a adus primele două titluri mondiale pentru nataţia masculină din România.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a afirmat, la finalul şedinţei de Guvern, că iniţiativa de acordare a premiului de un milion de lei sportivului David Popovici, dublu campion mondial la înot, îi aparţine. El s-a arătat convins că în viitor vor mai apărea astfel de performanţe.

“În aceste zile am trăit emoţii pe care nu le-am mai trăit în ultimii ani. Am reuşit să sărbătorim un campion mondial în adevăratul sens al cuvântului, care ne reprezenta ţara, care ne-a făcut mândri, fericiţi, şi acest lucru trebuie să se fi respectat, sprijinit. Ştiu foarte bine, îi înţeleg pe aceşti sportivi câtă muncă şi cât sacrificiu fac pentru aceste rezultate. El este un talent înnăscut, un copil special, un copil care se naşte la 100 de ani poate. Dar talentul nu ajunge, acest copil se scoală în fiecare dimineaţă la ora 4:30-5:00, face două antrenamente a câte trei-patru ore, stă izolat, se concentrează doar pe performanţa lui. Într-adevăr sunt nişte excepţii şi aceste excepţii sunt vârful de lance al sportului românesc”, a spus Eduard Novak, citat de Agerpres.

David Popovici a încântat o ţară întreagă şi a impresionat lumea nataţiei după ce a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, în proba de 100 m liber, miercuri, şi în cea de 200 m liber, luni. La 200 m, el a stabilit şi un nou record mondial de juniori.

Popovici este al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery, care a realizat această performanţă în 1973, la Belgrad.

foto: Agerpres

Cele mai citite

Related Articles