Tinereţea, învingătoare la Cupa Reşiţa. Alex Korcsek a câştigat ediţia din 2023 a îndrăgitei competiţii şahiste

Cupa Reşiţa la şah, una dintre competiţiile de tradiţie din calendarul judeţean, a fost un succes şi în 2023! Evenimentul sportiv organizat anual în preajma Zilelor Reşiţei a reunit la Polivalentă 43 de jucători din Caraş-Severin şi Timiş. O prezenţă mulţumitoare la unul dintre cele mai îndrăgite turnee organizate în capitala Banatului de Munte, a apreciat preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah, Mihai Bolintiş.

“Este o competiție tradițională pe care o organizăm din anul 2006. A fost prima competiție pe care am organizat-o ca asociație județeană – și iată-ne la ediția a 18-a. O competiție foarte interesantă pentru că nu au participat numai reșițeni, au venit și jucători de la Caransebeș, şi teregovenii. Sunt jucători și de la Bocșa, a venit şi un candidat de maestru de la Timișoara, Barta Andrei, vechi combatant la competițiile reșițene. O prezență foarte bună, ne bucură lucrul ăsta, deși mulți jucători tineri sunt plecați, sunt în concedii cu părinții, deja e perioada estivală – și totuși dragostea pentru șah învinge. Asta ne încurajează să organizăm în continuare competiții pentru șahiștii din Caraș-Severin, şi, în general, pentru cei din zona de vest a țării.
La viitoarele ediţii vom încerca să atragem și jucători din străinătate să vină să ne onoreze cu prezența, funcție și de sponsorizările atrase. Rămâne să vedem cum se vor materializa toate aceste intenții bune. Cert este că Cupa Reșița e la a 18-a ediție și merge în continuare și sperăm să fie o competiție extrem de reușită. Participanții la Cupa Reşiţa nu joacă doar pentru glorie, avem premii în bani, cupe, medalii, diplome, sperăm ca tot să fie mulțumiți. Desigur, nu pot fi toți pe locul întâi, dar sunt multe premii interesante.
Cupa Reșița prilejuieşte şi un nou duel al juniorilor cu seniorii din zonă. În ultima vreme, juniorii i-au cam bătut pe veterani, asta este o realitate. Am prevestit-o de mult, au râs la vremea respectivă unii seniori, acuma nu prea mai râd. Pentru că, să nu uităm, campionul județean de șah rapid și de bliț este Tamaș Cristian Aridan, liderul la zi în TOP BLITZ este Korcsek Alexandru David – și vin din urmă alţi tineri, precum Văduva Valentin sau Stîngu Alin. Niște juniori care se clasaează la fiecare competiție pe care o organizăm în primii 10 jucători, sunt acolo în față.
Mai mult decât atât, au început să cam câștige competițiile în ultima perioadă. Poate de aceea astăzi nu-s atât de mulți seniori – și asta ridică un semn de întrebare. Viitorul promite și ne bucură lucrul ăsta, pentru că ne-am dorit să avem o echipă de șahiști tineri la Reșița, o echipă autohtonă pentru mulți ani, care să fie atașată de Caraș-Severin și să reprezinte cu cinste județul nostru în competițiile naționale.”

Deşi are caracter amical, Cupa Reşiţa e o competiţie a orgoliilor, în care nu se fac cadouri. Iată şi opiniile câtorva participanţi la ediţia din 2023:

La finalul celor şapte runde, învingător a fost tânărul şahist Alex Korcsek din Reşiţa, cu 6 puncte din 7 posibile.Acelaşi punctaj a reuşit şi ocupantul locului doi, veteranul timişorean Andrei Bartha. Christian Tamaş a ocupat locul I la juniori, iar Horia Irimia a câştigat secţiunea veteranilor. Clasamentul final a fost următorul:

Cele mai citite

Related Articles