Nationala de rugbySuporterii echipei naţionale de rugby a României pot asista marţi şi miercuri la antrenamentele ”Stejarilor” care au loc la Cluj-Napoca, în pregătirea meciului de sâmbătă cu Portugalia, în grupa 1A a Cupei Europene a Naţiunilor, ediţia 2014.

Potrivit site-ului FRR citat de Agerpres, tricolorii au avut marţi un prim antrenament la care a fost permis accesul publicului, la baza sportivă Unirea din cartierul Mănăştur, urmând ca echipa să susţină alte două antrenamente, miercuri, de la ora 10.00, respectiv ora 15.00, la care sunt bineveniţi atât reprezentanţii presei, cât şi suporterii naţionalei de rugby. Joi este zi de odihnă pentru jucători, iar vineri va avea loc ”antrenamentul căpitanului”, ora şi locul urmând să fie confirmate.

România debutează în Cupa Europeană a Naţiunilor 2014 sâmbătă, 1 februarie, la ora 16.00, pe Cluj Arena, în meciul contra Portugaliei. Urmează apoi alte patru partide: Rusia-România (8 februarie, Krasnodar), România-Spania (22 februarie, Cluj Arena), România-Belgia (8 martie, Constanţa) şi Georgia-România (15 martie, Tbilisi).

În 2013, România a trecut de Portugalia, scor 19-13, de Rusia, scor 29-14, de Belgia, scor 32-14, Spania, scor 25-15 terminând la egalitate cu Georgia, 9-9.

Decizia ca meciurile naţionalei de rugby să aibă loc şi pe stadioane din provincie, nu doar la Bucureşti, face parte din strategia FRR de a promova sportul cu balonul oval în ţară, într-o primă fază luându-se în calcul şi oraşele Ploieşti şi Iaşi.

România şi Portugalia s-au întâlnit până acum de 20 de ori în diferite meciuri oficiale începând din 1967, un număr de 17 partide fiind câştigate de români, doar 3 de portughezi. ”Lupii”, cum sunt cunoscuţi jucătorii reprezentativei Portugaliei, au câştigat partidele din anii 2003 (13-12), 2009 (22-21) şi 2011 (24-17), în restul partidelor ”tricolorii” obţinând victorii fără probleme, cea mai mare diferenţă de scor înregistrându-se în anul 1996, când România a câştigat, la Bucureşti, cu 92-0. Pe terenul adversarilor, cea mai categorică victorie a naţionalei frunzei de stejar s-a consemnat în anul 2001, scorul fiind atunci 47-0.

Portugalia a câştigat în premieră CEN în anul 2003.

În meciul de anul trecut de la Lisabona, ”Stejarii” s-au impus cu 19-13 nu însă fără emoţii, fiind conduşi la un moment dat cu 13-12.

13 ţări sunt deja calificate la CM, fiind deja repartizate în cele 4 grupe, alte 7 naţionale urmând să fie stabilite în urma meciurilor care vor avea loc pe parcursul acestui an. În cazul în care România va câştiga CEN, se va califica la CM de pe prima poziţie ca ”Europa 1” şi va fi în grupa C, cu campioana mondială, Noua Zeelandă, cu Argentina, cu Tonga şi cu o echipă din Africa, cel mai probabil Namibia. Dacă ”Stejarii” se vor clasa pe locul 2 în CEN, vor intra în grupele CM de pe poziţia ”Europa 2”, urmând să facă parte din grupa D, alături de Franţa, Irlanda, Italia şi Canada. În cea mai neplăcută situaţie, dar şi cea mai puţin probabilă, de a ajunge să jucăm în recalificări pentru a putea accede la CM, şi vom câştiga acele partide, atunci am intra în grupa A, alături de Australia, Anglia, Ţara Galilor şi o ţară din zona Oceania (posibil Fiji).