Stejarii pot avea adversari puternici în grupele Cupei Mondiale de rugby din 2015

StejariiNaţionala de rugby a României ar putea întâlni Canada sau Tonga, ţări contra cărora va juca în meciurile-test din noiembrie, la Bucureşti, şi în grupele Cupei Mondiale (CM) din 2015 din Anglia, în funcţie de locul pe care ”Stejarii” îl vor ocupa după meciurile din Cupa Europeană a Naţiunilor (CEN), ”trambulina” care permite reprezentativelor din eşalonul al doilea valoric să participe la CM.

Conform International Rugby Board (IRB), 13 echipe din primul eşalon valoric, care au asigurată deja participarea la cea mai înaltă competiţie rugbystică internaţională, au fost deja repartizate în cele 4 grupe. În cazul în care România va câştiga CEN, se va califica la CM de pe prima poziţie ca ”Europa 1” şi va fi în grupa C, cu campioana mondială, Noua Zeelandă, cu Argentina, cu Tonga (cu care se va confrunta la Bucureşti peste două săptămâni) şi cu o echipă din Africa, cel mai probabil Namibia. Dacă ”Stejarii” se vor clasa pe locul 2 în CEN, vor intra în grupele CM de pe poziţia ”Europa 2”, urmând să facă parte din grupa D, alături de Franţa, Irlanda, Italia şi Canada (de asemenea, viitoare adversară a României pe 16 noiembrie). În cea mai neplăcută situaţie dar şi cea mai puţin probabilă, de a ajunge să jucăm în recalificări pentru a putea accede la CM, şi vom câştiga acele partide, atunci am intra în grupa A, alături de Australia, Anglia, Ţara Galilor şi o ţară din zona Oceania (posibil Fiji).

În acest context, meciurile-test din luna noiembrie devin extrem de utile deoarece, potrivit IRB, mai multe echipe au oportunitatea de a se confrunta cu adversari pe care îi vor întâlni sau ar putea să-i întâlnească şi în grupele CM 2015. Totodată, consideră IRB, partidele care urmează vor da posibilitatea ca staff-urile tehnice ale naţionalelor să verifice nivelul jucătorilor, tehnicile deprinse, precum şi modul de abordare a unor meciuri de o înaltă calitate. Iar dacă România aşteaptă încă disputele din CEN pentru a vedea dacă va juca în grupele CM cu Canada sau Tonga, alte meciuri internaţionale din luna noiembrie vor fi cu siguranţă reeditate peste doi ani. Este vorba despre confruntările dintre Anglia şi Australia şi Ţara Galilor-Australia, aceste echipe fiind în aceeaşi grupă a CM sau Scoţia-Africa de Sud ori Scoţia-Japonia (echipe din grupa B).

Preşedintele IRB, Bernard Lapasset, declara, cu ceva timp în urmă, în legătură cu aceste partide-test, că disputele din toamna anului trecut şi cele din luna iunie a acestui an au arătat forţa unor naţiuni din eşalonul valoric secund. La acest capitol s-a evidenţiat în primul rând Samoa, care a învins Scoţia, Ţara Galilor şi Italia, Tonga, viitoarea adversara a ‘Stejarilor’, care s-a impus şi ea în faţa ‘Ciulinilor , respectiv Japonia, niponii învingându-i în premieră pe galezi. De asemenea, participarea pentru prima dată la IRB Pacific Nations Cup a Statelor Unite şi a Canadei, a fost de bun augur, succes având şi Tbilisi Cup, o competiţie care a debutat în acest an.

Succesul Cupei Mondiale la rugby ca brand permite IRB să finanţeze aceste partide test, dând astfel posibilitate naţiunilor din al doilea eşalon valoric să se întreacă şi să acumuleze experienţă. După cum sublinia Mark Egan, directorul de competiţii şi performanţă din cadrul IRB, partidele test din noiembrie fac parte dintr-un program de dezvoltare venit în ajutorul federaţiilor. În acest sens, IRB investeşte anual 10,5 milioane de lire sterline în programe de înaltă performanţă şi competiţii dedicate naţiunilor din al doilea eşalon valoric. Astfel, IRB va sprijini pe mai departe competiţii care au deja tradiţie, cum sunt IRB Pacific Nations Cup, Americas Rugby Championship, IRB Nations Cup, dar şi recent înfiinţata IRB Tbilisi Cup, o competiţie care a debutat în acest an.

Meciurile-test ale României se vor disputa în nocturnă, de la ora 19,00, pe stadionul naţional ”Arcul de Triumf” din Capitală. ”Stejarii” vor întâlni Tonga pe 9 noiembrie, Canada pe 16 noiembrie şi Fiji pe 23 noiembrie. Reprezentativele de rugby ale României şi statului Tonga se vor afla pentru prima dată faţă în faţă. ”Echipa din Tonga vine pentru prima dată la Bucureşti şi promit un spectacol adevărat prin dansul războinic, supranumit Sipi-Tau, dans asemănător Haka-ului neozeelandez, pe care aceştia îl execută înainte de fiecare meci. Canada a întâlnit România prima dată în 1991, la Toulouse, unde echipa noastră a pierdut cu scorul de 19-11. Al doilea meci a avut loc în 1995, la Port Elizabeth, atunci când Canada s-a impus din nou cu 34-3. În 2005 a avut loc ultimul meci disputat de cele două ţări, Stejarii reuşind victoria cu 22-20 la Bucureşti. Cu echipa din Fiji, România a disputat două partide, prima în 1991, când a reuşit victoria cu 17-15, iar a doua, în 2009, la Bucureşti, meci pierdut cu 29-18”, notează site-ul FRR.

În clasamentul IRB, Tonga ocupă locul 11, Fiji 13, Canada 14, iar România este pe 17.

Referitor la meciurile-test din noiembrie, preşedintele FRR, Alin Petrache, spunea, într-un interviu acordat AGERPRES, că acestea indică faptul că România este în continuare pe harta rugbystică a lumii. ”(…)Să vină Tonga la Bucureşti, e istorie deja. Va face acel dans războinic pe care şi Noua Zeelandă îl face, Fiji va face la fel. Canada este la fel, o echipă puternică, deci cred că acest lucru nu ne poate aduce decât bucurie, să ne mândrim că încă facem parte din lumea bună a rugbyului. Iată că vin şi ne vizitează şi nu o fac aşa, pentru că s-a trezit cineva să vină să facă o vizită în România, nu, ci pentru că punctăm în general, suntem pe harta rugbystică. Suntem una dintre cele 12 naţiuni care tot timpul a participat la Cupa Mondială şi a participat cu brio. E adevărat, ne-am dorit întotdeauna să ieşim din faza grupelor. Cine ştie? Dacă ne vom califica din prima, eu zic că putem face şi spectacol rugbystic, dar şi surprize mari. Întotdeauna mi-am dorit să bat o mare naţiune la Cupa Mondială. Poate 2015 ne va ajuta să ne împlinim acest vis(…)”, declara Alin Petrache. De asemenea, el afirma că îşi doreşte cel mai mult ca naţionala de rugby României să câştige CEN şi să se califice astfel de pe prima poziţie la Cupa Mondială pentru a avea şansa să întâlnească All Blacks în grupe. ”Este o onoare să întâlneşti Noua Zeelandă”, sublinia preşedintele FRR.Sursa:Agerpres

Cele mai citite

Related Articles