Piovaccari in meciul Steaua - Legia, 1-1, in prima mansaSteaua Bucureşti şi Legia Varşovia au terminat la egalitate, 1-1 (1-0), miercuri seara, 21 august, pe Arena Naţională din Capitală, în prima manşă a playoff-ului Ligii Campionilor la fotbal. Steaua a deschis scorul prin Federico Piovaccari (34), dar oaspeţii au egalat după pauză prin Jakub Kosecki (53).
Steaua nu s-a avântat în atac după debutul meciului, în faţa unei echipe compacte, care a stat foarte sus, campioana României încercând să construiască faze elaborate. Prima situaţie ofensivă demnă de menţionat este lansarea lui Tănase pentru Latovlevici pe axul central al apărării poloneze (7), dar portarul Kuciak a fost mai rapid decât fundaşul stelist. Piovaccari a semnat prima mare ratare a Stelei, în min. 11, când a tras în portar, după ce a fost angajat în careu de Stanciu. Steaua a dominat categoric jocul, chiar dacă ocaziile nu au abundat, însă Stanciu l-a ţinut în priză pe Kuciak, fostul portar al formaţiei FC Vaslui, cu un şut prin surprindere din afara careului (24). Legia a avut o contră periculoasă în min. 30, dar în cele din urmă pasele nu au mers cum trebuie, iar Saganowski a trimis cu capul peste poartă. Steaua a avut o dublă ocazie în min. 33, care avea să prefaţeze golul: Tănase a rămas faţă în faţă cu Kuciak, dar nu a reuşit să îl învingă pe slovac, după care portarul Legiei a reţinut şutul expediat de Popa. Steaua a deschis scorul în min. 34, când Bourceanu a trimis o pasă în adâncime, Piovaccari a plecat de la limita ofsaidului şi a rămas singur cu Kuciak, pe care l-a lobat cu sânge rece: 1-0.
Campioana Poloniei a avut şansa egalării în ultimul minut al primei reprize (45), când Tătăruşanu a respins excelent mingea trimisă cu capul de fundaşul Wawrzyniak, în urma unui faze fixe. Polonezii s-au arătat mai incisivi după pauză şi Radovic a avut un şut-centrare periculos, razant cu transversala porţii lui Tătăruşanu (48). Legia a reuşit să marcheze în min. 53, când Kosecki a fost găsit liber în careu de Radovic şi a înscris simplu: 1-1. Oaspeţii au ieşit tot mai mult la joc şi au fost aproape de un nou gol, prin Furman (57), care a reluat peste poartă din poziţie bună, după ce cu puţine secunde înainte Piovaccari trimisese mingea în braţele lui Kuciak cu o lovitură de cap. Steaua a fost în impas câteva minute, dar apoi a reuşit să preia din nou controlul jocului. Bourceanu a fost autorul unei acţiuni splendide (59), de peste 30 de metri, finalizată cu un şut care a trimis mingea foarte puţin alături de ţintă. Latovlevici a expediat şi el o ”bombă” de la aproape 30 de metri, dar mingea s-a dus peste transversală (71). Steaua a asaltat poarta lui Kuciak, dar nu a reuşit să îl învingă pe goalkeeperul Legiei. Gardoş a reluat peste poartă (78), iar slovacul a prins mingea trimisă de Tănase (79). Popa a avut o ocazie în final, dar şutul său s-a dus alături (90). Cristea (90+2) şi Szukala (90+3) au fost şi ei aproape de golul victoriei.
Campioana României ar fi meritat să câştige, deoarece şi-a creat multe ocazii de gol, dar polonezii au fost mai pragmatici şi au marcat o dată la una din puţinele acţiuni ofensive. Fundaşul Vlad Chiricheş nu a făcut parte din lotul Stelei pentru meciul cu Legia Varşovia, fiind menajat de Laurenţiu Reghecampf în urma unei uşoare accidentări.
Partida retur va avea loc pe 27 august, la Varşovia. Steaua vizează a şaptea sa participare în grupele Champions League, care ar veni după o pauză de cinci ani.
Bucureşti, Arena Naţională: 50.655 spectatori
Au evoluat echipele:
Steaua Bucureşti: 12. Ciprian Tătăruşanu – 17. Daniel Georgievski, 4. Lukasz Szukala, 6. Florin Gardoş, 14. Iasmin Latovlevici – 55. Alexandru Bourceanu (căpitan), 5. Mihai Pintilii (11. Andrei Prepeliţă, 46) – 77. Adrian Popa, 23. Nicolae Stanciu (80. Gabriel Iancu, 61), 10. Cristian Tănase – 25. Federico Piovaccari (19. Adrian Cristea, 70). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
Rezerve neutilizate: 1. Florin Niţă – 8. Lucian Filip, 22. Paul Pîrvulescu, 30. Mihai Răduţ.
Legia Varşovia: 12. Dusan Kuciak – 25. Jakub Rzezniczak, 3. Tomasz Jodlowiec (28. Lukasz Broz, 27), 2. Dosa Júnior, 14. Jakub Wawrzyniak – 37. Dominik Furman, 21. Ivica Vrdoljak (căpitan) – 18. Michal Kucharczyk (33. Michal Zyro, 75), 32. Miroslav Radovic, 20. Jakub Kosecki – 9. Marek Saganowski (13. Vladimer Dvalişvili, 81). Antrenor: Jan Urban.
Rezerve neutilizate: 84. Wojciech Skaba – 17. Tomasz Brzyski, 23. Hélio Pinto, 7. Henrik Ojamaa.
Arbitru: Nicola Rizzoli; arbitri asistenţi: Andrea Stefani, Renato Faverani; arbitri asistenţi adiţionali: Antonio Damato, Domenico Celi; arbitru de rezervă: Riccardo Di Fiore (toţi din Italia)
Delegat UEFA: Campbell Ogilvie (Scoţia), Observator UEFA pentru arbitri: Patrick Kelly (Irlanda)
Cartonaşe galbene: Rzezniczak (18), Pintilii (37), Dosa Júnior (56), Prepeliţă (66), Zyro (77), Kuciak (78). Sursa: Agerpres