Sportul românesc poate creşte nivelul performanţei, iar noul şef de la MTS are soluţii. Eduard Novak: “Vom ridica sporturile care pot aduce cât mai multe medalii”

Noul Ministru al Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat că MTS are în vedere o reformă radicală, care va îmbogăţi, pe termen lung, zestrea de medalii a României. Planul lui Novak ţine cont de două criterii majore: câte medalii potenţiale are o disciplină sportivă şi rezultatele românilor la anumite discipline.

“Consider că trebuie să învățăm să cheltuim bugetul cât mai bine. Avem 118 federații subordonate. Am întrebat: câți manageri cheltuiesc acești bani cât trebuie? 20. Ce o să facem? De dat afară nu poți. Trebuie să creăm o strategie și o legiferare care să impună performanța. Trebuie un sistem care dă direcție, care să ne spună unde vrem să ajungem. Disciplinele cu care se pot obține cele mai multe rezultate sunt următoarele, din punctul meu de vedere: gimnastică, atletism, înot, canotaj, chiar și ciclism. Ciclismul e al doilea sport de la Olimpiadă ca număr de medalii, după atletism. Ne trebuie 4-6 sporturi și dată direcția. Scrima ar putea fi în această primă categorie. Haltere, tot la fel, precum și handbal. E o analiză foarte mare, sunt două criterii de prioritate: discipline și rezultate. E important să ridicăm sporturile care pot aduce cât mai multe medalii. Fotbalul are management propriu, nu e la minister. Rodul muncii se va vedea peste 12 ani. Îmi propun ca, într-un an, fiecare copil din România să înceapă fiecare zi de școală cu 45 de minute de mișcare”, a declarat noul ministru la Digi24.  

Pentru a-şi susţine punctul de vedere, Eduard Novak a dat exemplul Ungariei, care s-a concentrat pe câteva sporturi, obţinând rezultate foarte bune la înot sau patinaj.

sursa foto: AGERPRES

De același autor

Related Articles