Sportivii care au participat la turneul preolimpic de la Londra au ieşit din izolare

Preşedintele Federaţiei Române de Box (FRB), Vasile Cîtea, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că pugiliştii din lotul naţional care s-au întors de la turneul preolimpic de la Londra au ieşit din izolare, ei neprezentând în cele 14 zile petrecute la domiciliu simptome asociate virusului COVID-19.

“Au trecut cele 14 zile de când s-au întors de la Londra, aşa că sportivii au ieşit din izolare. Nu este nicio problemă cu niciunul, toată lumea este OK, nu există simptome sau alte lucruri. Pentru că ne gândeam la tot felul de lucruri după ce apăruseră cazurile cu turcii şi croaţii. Pe timpul izolării au fost supravegheaţi, nu le-a lipsit nimic, am avut şi medic care i-a urmărit zilnic, au fost de asemenea în contact permanent cu cei de la Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică… aşa că acum ne bucurăm că toţi sunt sănătoşi”, a spus Cîtea.

El a explicat că pugiliştii se antrenează în continuare acasă. “Sportivii rămân însă în continuare fiecare la casa lui. Se pregătesc individual la domiciliu, programele lor de antrenament au fost trimise la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, mă refer la cei care sunt în curs de calificare şi cei calificaţi. Ceilalţi rămân şi se pregătesc conform programelor stabilite de cluburi”, a adăugat preşedintele.

Vasile Cîtea a menţionat că la începutul săptămânii viitoare se va stabili şi modalitatea prin care sportivii pot fi retribuiţi pe perioada stării de urgenţă.

“Să vedem ce modalităţi găsim de susţinere a sportivilor în perioada asta pentru juniori şi ceilalţi mai tineri. Pentru că fiecare sportiv beneficiază în mod normal de indemnizaţie din partea COSR, MTS sau federaţie, fiecare la categoria de care aparţine ca finanţare. Dar încă nu am ajuns la chestiunea aceasta cu indemnizaţiile. Doar cei care ţin de Comitetul Olimpic, deci calificaţii şi cei care urmează să intre în calificări beneficiază de susţinerea COSR pe baza planurilor de pregătire individualizate. Este vorba despre indemnizaţia standard, 2.000 de lei. Pentru ceilalţi vom lua o decizie împreună cu cei de la cluburi şi de la minister, vom vedea cum rezolvăm şi cu aceste indemnizaţii”, a precizat Cîtea.

Trei boxeri (doi turci şi unul croat) şi trei antrenori (doi croaţi şi unul turc) au fost depistaţi pozitiv la noul coronavirus după ce au participat la turneul de calificare la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 programat să se desfăşoare la Londra între 14 şi 24 martie. În 16 martie, grupul de lucru pentru box din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic a decis să întrerupă turneul preolimpic din cauza pandemiei de coronavirus.

România a participat la turneul preolimpic cu 7 sportivi şi 2 sportive: Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg), Robert Jitaru (cat. 57 kg), Eric Tudor (cat. 69 kg), Sorin-Mihai Caliniuc (cat. 75 kg), Paul-Andrei Arădoaie (cat. 81 kg), Daniel Burciu (cat. +91 kg), Cristian-Răzvan Filip (cat. 91 kg), Maria Claudia Nechita (cat. 57 kg) şi Cristina Cosma (cat. 60 kg).

Toţi boxerii şi antrenorii lor s-au întors în ţară în 20 martie, cu excepţia lui Eric Tudor (cat. 69 kg), care a plecat direct în Statele Unite unde locuieşte. Ei au intrat imediat în izolare la domiciliu pentru 14 zile.

Până la întreruperea turneului, România reuşise calificarea unui sportiv, Cosmin Gîrleanu, care l-a învins la puncte pe azerul Rufat Huseinov, în optimile de finală, atingerea sferturilor de finală asigurându-i prezenţa la JO 2020.

Turneul preolimpic, care a fost găzduit de Copper Box Arena, reunea circa 350 de pugilişti şi pugiliste din peste 40 de ţări. Grupul de lucru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) gestionează turneele preolimpice şi viitorul turneu olimpic, după suspendarea Federaţiei Internaţionale de Box (AIBA).

sursa foto: Agerpres

De același autor

Related Articles