Sebastian Coe este noul preşedinte al IAAF

Lord Sebastian Coe

Britanicul Sebastian Coe este noul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism, în urma alegerilor desfășurate miercuri, 19 august, la Congresul de la Beijing. Fostul campion olimpic a primit 115 din cele 207 voturi exprimate, devansându-l pe contracandidatul său, ucraineanul Serghei Bubka.

Lord Sebastian Coe este președintele Comitetului Olimpic al Marii Britanii, fost președinte al Comitetului de organizare al JO 2012 de la Londra, și a deținut funcția de vicepreședinte al IAAF. Mandatul lui Sebastian Coe în fruntea IAAF va începe pe 31 august, când îi va succede senegalezului Lamine Diack, 82 ani, care a condus forul internațional timp de 15 ani și 9 luni.

Serghei Bubka, 51 ani, a fost reales vicepreședinte al IAAF (187 voturi). Ceilalți vicepreședinți ai forului atletic mondial au devenit Al Hamad Dahlan, președintele Confederației asiatice (159 voturi), Malboum Kalkaba, președintele Confederației Africane (115 voturi) și fostul dublu campion olimpic cubanez Alberto Juantorena Danger, cu 111 voturi. Cu 102 sufragii, Jose Maria Odriozola a fost ales noul trezorier al IAAF. În Cosiliul IAAF au mai fost alese și alte personalități din Europa: Bernard Amsalem (Franța), Sylvia Barlag (Olanda), Mihail Butov (Rusia), Antti Pihlakovski (Finlanda) și Anna Riccardi (Italia).

În şedinţa de după-amiază a primei zile a Congresului Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF) de la Beijing s-a decis ca, de acum înainte, preşedintele acestui organism să nu poată sta în funcţie mai mult de 3 mandate, iar candidaţii la Consiliul IAAF care împlinesc 70 de ani în anul congresului de alegeri să nu mai poată fi aleşi sau realeşi.

De asemenea, se precizează că, de la viitoarele alegeri, dintre cei 4 vicepreşedinţi, unul (una) trebuie să fie de alt gen faţă de ceilalţi, o măsură luată, în fapt, pentru promovarea femeilor, aşa cum este acum, acestea având asigurate cel puţin 6 locuri în Consiliu.

Cu unanimitate de voturi au fost admise ca membre cu drepturi depline federaţiile din Kosovo şi Sudanul de Sud, astfel că numărul ţărilor şi regiunilor care fac parte din IAAF a ajuns la 216, cea mai reprezentativă organizaţie mondială, toate domeniile luate în calcul. În schimb, federaţia din Gabon a fost suspendată.

sursa foto: ibtimes.co.uk

(Adina Niţă)

Cele mai citite

Related Articles