Rapid va solicita FRF să joace în Liga 1

George CoposAcţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a declarat, vineri, agenţiei Mediafax, că gruparea pe care o conduce va face o scrisoare oficială prin care va solicita ca echipa să joace în Liga I în sezonul viitor, deoarece cazul este similar cu cel al U Cluj, club care a primit licenţa la TAS.
“Fotbalul românesc este în insolvenţă şi va rămâne mulţi ani în insolvenţă. Între cazul Universităţii Cluj şi cel al Rapidului este o similitudine. Am vorbit cu domnul Mărginean, dânsul mi-a dat vestea că Universitatea a câştigat la TAS. În aceste condiţii, Rapid va solicita Comitetului Executiv să joace în Liga I. Chiar acum domnul Taban (n.r. – preşedintele CA Ion Taban) redactează scrisoarea oficială pe care o vom trimite federaţiei. Dânsul va merge mâine la Comitetul Executiv unde va expune punctul nostru de vedere şi faptul că trebuie luat în considerare criteriul sportiv şi legea insolvenţei din România”, a spus Copos.

El a adăugat că membrii Comitetului Executiv al FRF trebuie doar să ia act de decizia TAS în cazul Universităţii Cluj şi să acorde şi formaţiei giuleştene dreptul de a evolua în ediţia viitoare a Ligii I.

“Cazurile sunt similare. Dacă eu şi o altă persoană sărim un gard şi Poliţia ne amendează cu câte 500 de lei, iar respectiva persoană face apel şi i se anulează amenda, atunci şi mie trebuie să mi se anuleze. Este vorba despre similitudine aici. Rapid trebuie să fie în Liga I. Practic membrii Comitetului Executiv nu trebuie decât să ia act de decizia TAS în cazul Clujului”, a menţionat, pentru MEDIAFAX, Copos.

Acţionarul majoritar a explicat că faptul că FC Rapid nu are încă planul de reorganizare aprobat de Tribunalul Bucureşti nu are “nicio legătură” cu acordarea licenţei.

“Planul de reorganizare nu are nicio legătură cu licenţierea. Faptul că Rapid şi Universitatea Cluj se aflau în insolvenţă a fost motivul pentru care prima instanţă ne-a respins dosarul”, a precizat el.

Întrebat de ce FC Rapid nu a atacat la TAS decizia Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de Licenţiere de a refuza acordarea licenţei, Copos a răspuns: “Este adevărat, Rapid nu a făcut apel la TAS. Întrebaţi-o pe doamna administrator judiciar (n.r. – Cristina Andronache) de ce nu a făcut”.

George Copos susţine că directorul administraţiei de licenţiere a FRF, Viorel Duru, ar trebui să demisioneze după decizia TAS în cazul clubului Universitatea Cluj.

“Este clar pentru toată lumea că legea insolvenţei trebuie luată în calcul în acordarea licenţei. De aceea spun că domnul Duru trebuie să plece, trebuie să plece foarte repede acum, după ce ultima instanţă pe linie sportivă, TAS-ul, a confirmat că Universitatea Cluj trebuia să primească licenţa”, a precizat Copos.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dat dreptate clubului Universitatea Cluj, care a contestat deciziile instanţelor Sistemului Naţional de Licenţiere al FRF, de a nu-i permite să evolueze în Liga I, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele grupării ardelene, Ioan Mărginean.

“Am primit decizia oficială de la TAS. Universitatea a primit licenţa pentru Liga I. Este o decizie absolut normală. Era logic pentru că ceea ce s-a întâmplat la cele două comisii de licenţiere din ţară a fost o bătaie de joc. Nu se poate ca în România cei care lucrează la Sistemul Naţional de Licenţiere să nu aplice şi să nu ţină cont de legea insolvenţei. Asta este o mare fisură în manualul de licenţiere”, a spus Mărginean.

În acest moment, după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în cazul clubului Universitatea Cluj, în Liga I sunt 17 echipe care îndeplinesc criteriile sportiv şi de licenţiere.

O decizie în ceea ce priveşte numărul echipelor care vor participa în sezonul viitor al Ligii I se va lua, sâmbătă, în cadrul Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal .

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, susţine un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV. În această situaţie, membrii Comitetului Executiv trebuie să aleagă între respectarea criteriului financiar stabilit în manualul de licenţiere şi criteriul sportiv.

Cluburile Rapid şi Universitatea Cluj, aflate în insolvenţă, nu au primit licenţa pentru Liga I din partea Sistemului Naţional de Licenţiere din cadrul FRF, dar îndeplinesc criteriul sportiv, clasându-se la finalul sezonului trecut pe locurile 8, respectiv 12. Rapid nu s-a mai adresat TAS deoarece Tribunalul Bucureşti a amânat până în septembrie pronunţarea în ceea ce priveşte planul de reorganizare a societăţii care administrează clubul.

În schimb, grupările Concordia Chiajna şi CSMS Iaşi au primit licenţa, însă au retrogradat din punct de vedere sportiv, terminând ediţia trecută a Ligii I pe poziţiile 15, respectiv 17. Pe locul 16 s-a clasat CS Severin, echipă care nu a primit licenţa şi care a retrogradat în acelaşi timp, iar pe locul 18 a fost Gloria Bistriţa. Din liga a II-a au promovat patru echipe, toate având licenţă pentru primul eşalon.

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a anunţat, săptămâna trecută, că toate echipele care au retrogradat sportiv sau pe criteriul neîndeplinirii condiţiilor de licenţiere ar trebui să fie pregătite pentru a evolua în prima ligă sezonul următor. El a precizat că o comisie formată din angajaţi ai LPF şi FRF caută soluţii legale pentru rămânerea sistemului competiţional cu 18 echipe, până la şedinţa Comitetului Executiv al FRF din 6 iulie.

De același autor

Related Articles