Rafael Nadal revine pe primul loc în clasamentul mondial

 Rafael Nadal va redeveni nr. 1 mondial pentru prima dată după iulie 2011, în urma victoriei obţinute după abandonul lui Tomas Berdych, sâmbătă, în semifinalele turneului ATP de la Beijing, o justă recompensă pentru spaniol, autorul unei reveniri fantastice în prim plan.

În finala de duminică, Nadal va juca împotriva lui Novak Djokovic, cel pe care îl va deposeda de poziţia de lider al clasamentului mondial, oricare ar fi rezultatul finalei de duminică. Sârbul a reuşit calificarea în finală în urma victoriei cu 6-4, 6-2 în faţa francezului Richard Gasquet.

Nadal (27 ani), care a câştigat în septembrie la US Open al 13-lea său turneu de Mare Şlem, după ce câştigase în iulie Roland Garros-ul, va pune astfel capăt dominaţiei de 101 săptămâni consecutive a lui Djokovic în vârful ierarhiei mondiale.

Spaniolul nu a mai fost nr. 1 din 4 iulie 2011, dată la care Djokovic i-a succedat. El a ocupat deja în carieră această poziţie timp de 102 săptămâni, între august 2008 şi iunie 2009, apoi între iunie 2010 şi iulie 2011.
Rafael NadalEl a fost astfel recompensat de un an 2013 excepţional, după un 2012 ratat din cauza unei grave accidentări la genunchi, care l-a ţinut departe de terenul de tenis şapte luni, perioadă în care capacitatea sa de a reveni la cel mai înalt nivel a fost pusă sub semnul întrebării.
Însă de la revenire, la începutul lunii februarie, Nadal s-a arătat mai puternic ca niciodată. El se află la a 65-a victorie anul acesta, suferind doar 3 înfrângeri. Duminică, spaniolul va disputa a 13-a finală din acest sezon.
Din cele 12 deja jucate, el a câştigat 10, reuşind încă două titluri de Mare Şlem la Roland Garros (al 8-lea) şi la US Open (al 2-lea). El a câştigat şi cinci turnee Masters 1000.
Singura umbră din acest an pentru el a fost eliminarea din primul tur la Wimbledon, de către belgianul Steve Darcis, atunci nr. 135 mondial.
”Este un an mare, unul dintre cei mai buni din cariera mea, fără îndoială”, a declarat Nadal, după calificarea în finala de la Beijing. ”Este într-adevăr special să revii în fruntea clasamentului după mai mult de o jumătate de sezon de absenţă”, a adăugat el.
Pentru Nadal, obiectivul este acum de a încheia sezonul pe primul loc, ceea ce nu i s-a mai întâmplat din 2010. ”Dacă voi fi capabil să termin nr. 1, va fi o mare realizare, pentru că voi fi cel mai bun jucător al anului. Este ceva care mă va motiva cu adevărat”, afirmă el.
Finala de duminică va fi foarte disputată, ea fiind a 38-a confruntare dintre cei doi, un record în era Open (din 1968). Spaniolul conduce în faţa lui Ddjokovic cu 22 de victorii la 15.
Djokovik nu l-a mai bătut pe Nadal de la finala Masters-ului 1000 de la Monte Carlo, din aprilie. Sârbul vizează un al patrulea titlu în acest sezon, după ce a fost dominat de spaniol în finala US Open.

Sursa: Agerpres

De același autor

Related Articles