Rafael Nadal a ajuns la 13 trofee de Grand Slam

Rafael NadalRafael Nadal a cucerit titlul din acest an de la US Open, după o finală electrizantă disputată împotriva liderului mondial, Novak Djokovic.
Spaniolul s-a impus pentru a doua oară pe hard-ul de la Flushing Meadows, după izbânda din 2010, de fiecare dată în finală împotriva sârbului. Victoria cu 6-2, 3-6, 6-4, 6-1 i-a adus cel de-al doilea trofeu de Grand Slam al anului, după cel adjudecat în vară, la Roland Garros.

Anul 2013 a fost unul de grație pentru iberic, acesta reușind să ajungă în finală la 12 din cele 13 turnee la care a luat parte. Singura sincopă a fost înregistrată la Wimbledon, acolo unde a fost eliminat încă din primul tur.
Prin cele două succese din acest an, Nadal a ajuns la un total de 13 titluri de Grand Slam și se află pe locul 3 în clasamentul all-time la acest capitol. Singurii care îl depășesc sunt Pete Sampras (14) și Roger Federer (17).
Misiunea lui Rafa este una extrem de grea, însă nu imposibilă. Momentul obținerii celui de-al 13-lea trofeu major este unul apropiat de cei doi jucători care sunt clasați înaintea sa.

Succesul de la US Open din acest an a fost obținut la 27 de ani, 3 luni și 8 zile, iar diferența față de Federer este insignifiantă la acest capitol. Elvețianul a cucerit cel de-al 13-lea titlu de Grand Slam la 27 de ani, o lună și o zi. Acest lucru se întâmpla la US Open, în 2008, iar după aceea Roger s-a mai impus în doar 4 turnee majore în următoarele 5 sezoane.

Pentru Nadal va fi probabil mai dificil decât pentru Federer, în condițiile în care cariera sa este amenințată de repetatele accidentări. Din acest punct de vedere, elvețianul nu a ratat niciun Grand Slam în ultimul deceniu, iar soarta face ca exact după ce s-a impus la US Open în 2008, Djokovic, Del Potro și Murray să înceapă să pună probleme din ce în ce mai serioase.
Spaniolul are parte de o rezistență dură de mai bine de 4 ani, din partea tuturor adversarilor notați mai sus, dar odată cu trecerea timpului va trebui să înfrunte și noul val de talente.
În cazul în care va fi apt din punct de vedere fizic, Rafa are toate șansele să se mai impună și în următorii ani cel puțin la Roland Garros, unde singurul adversar dur din ultimele sezoane a fost Djokovic.

De asemenea, pentru a-l depăși pe Federer, ibericul va avea la dispoziție câteva sezoane fără elvețian prin preajmă, pentru că, cel mai probabil, Roger se va retrage înaintea lui Nadal, fiind și cu 5 ani mai bătrân decât sportivul din Manacor.
După cum a și declarat Pete Sampras, nu se mai pune problema dacă el va fi depășit de Rafael Nadal la capitolul turnee de Grand Slam, singura întrebare care se pune este asupra momentului. Americanul a cucerit cel de-al 13-lea turneu major la Wimbledon, în 2000, într-o finală cu Patrick Rafter, atunci când avea 28 de ani, 10 luni și 28 de zile.

Cele mai citite

Related Articles